Цифри на вагах зупинилися: експерти пояснюють, чому так стається
Цифри на вагах зупинилися: експерти пояснюють, чому так стається

Цифри на вагах зупинилися: експерти пояснюють, чому так стається

Ідея схуднення виглядає досить простою: потрібно лише споживати менше калорій, ніж витрачає організм протягом дня, і кілограми мають зникати. Чи не так?

Однак, ті, хто намагався слідувати дієтам, розуміють, що все не настільки елементарно. Процес зниження ваги може виявитися заплутаним і складним, хоча важливо пам'ятати, що досягнення цілей цілком реальне, пише eatthis.com.

Експерти з'ясували, які чинники ускладнюють схуднення та як можна спростити цей процес.

Що призводить до збільшення ваги?

Насамперед, важливо визнати, що набір ваги – це багатогранна проблема, на яку впливають численні чинники. Це ще більше ускладнює завдання схуднення.

"Я завжди починаю з розгляду фізіологічних аспектів. Я помічаю, що жінки часто стикаються з труднощами у схудненні, бо не враховують свої гормональні коливання протягом циклу. Також недосипання та недостатня гідратація можуть ускладнити досягнення результатів", – розповідає фахівець з харчової психології Еліз Муселес.

Метаболізм, харчова алергія, непереносимість певних продуктів та наявність медичних станів, таких як СПКЯ, можуть сприяти збільшенню ваги. Крім того, гормональні порушення, зокрема інсулін, кортизол та естроген, значно впливають на обмін речовин, зростання м'язів і втрату жирових відкладень, зазначає Аліса Вітті, експерт з гормонального харчування і засновниця компанії FLO Living.

Коли фізичні фактори контрольовані, слід звернути увагу на головну причину багатьох проблем зі схудненням: нашу свідомість. Муселес підкреслює, що багато людей застрягають у переконанні, що причина їхньої надмірної ваги полягає в "повільному метаболізмі" або "генах". Проте подібні думки можуть підсилювати стрес, що перешкоджає досягненню результатів.

"Якщо ви думаєте про їжу з негативом, ваша система реагує стресом. Це запускає вивільнення кортизолу, що гальмує метаболічні процеси", – пояснює Муселес.

Джей Ді Рот, співавтор шоу "The Biggest Loser", додає, що психологічні проблеми можуть сприяти самосаботажу, якщо їх не вирішити.

"Коли люди втрачають мотивацію, вони схильні шукати задоволення у їжі. Емоційні труднощі потрібно вирішувати, оскільки жодна дієта не допоможе, якщо не розібратися з внутрішніми емоціями", – каже він.

Муселес радить переглянути своє ставлення до їжі та бути добрими до себе на шляху до досягнення мети.

"Важливо працювати над своїм мисленням так само, як і над фізичним станом. Ви можете прагнути до змін, але з місця прийняття та любові до себе", – каже вона.

Універсальні підходи не працюють

Часто надихаючись успіхами знайомих, ми намагаємось копіювати їхні стратегії схуднення. Однак методи, що спрацювали для одних, можуть виявитися неефективними для інших.

"Наші тіла унікальні, як відбитки пальців. Тому не існує одного підходу, що підходить для всіх", — каже тренер Саскія Грегсон-Вільямс.

При виборі дієти слід враховувати емоційні та психологічні аспекти. Наприклад, чи зможете ви продовжувати виключати певні групи продуктів? Чи знайдете час на приготування здорової їжі?

Муселес радить експериментувати з дієтами, вивчати свої звички та бути свідомими при виборі нових харчових протоколів. "Змінити свої звички – це великий крок на шляху до схуднення", – додає вона.

Зрештою, найважливіше – знайти той план, який найкраще працюватиме для вас.

Раніше OBOZ.UA писав про дієту, яка сприяє тривалому схудненню.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader