Лікарі рекомендують восени поповнити дефіцит цього вітаміну, інакше ламатимуться кістки
Лікарі рекомендують восени поповнити дефіцит цього вітаміну, інакше ламатимуться кістки

Лікарі рекомендують восени поповнити дефіцит цього вітаміну, інакше ламатимуться кістки

Кісткова тканина буде крихкою та пористою, якщо в організмі не вистачатиме цієї сполуки.

Це вітаміни К, який бере участь в утворенні остеокальцину – білка, який сприяє мінералізації кісток. Лікарі рекомендують вживати восени продукти з умістом цього мікроелементу всім, особливо тим, кому за 50. Оскільки в такому віці кістки стають більш крихкими, виникає остеопороз, запалення хрящів та інші проблеми із суглобами. Розповідаємо, яка біологічна роль вітаміну К для організму, в яких продуктах міститься.

Що таке вітамін К: які його форми

Вітамін  К – це жиророзчинний вітамін, який сприяє згортанню крові, зміцненню кісток та пригнічує ріст ракових клітин. Існує три форми цієї сполуки:

  • вітамін K1 (філохінон);
  • вітамін K2 (менахінон);
  • вітамін K3 (менафтон), який є синтетичною формою вітаміну K і не призначений для вживання.

Медики говорять, що люди, у яких достатній вміст вітаміну К в організмі, мають міцні кістки, зуби, нігті та волосся. А дефіцит сполуки призводить до захворювання на остеопороз.

Також науковці довели, що вітамін К може допомогти від ішемічної хвороби серця та розвитку онкології. Зокрема вітамін К2 пригнічує зростання ракових клітин та знижує ризик розвитку раку простати та легень.

Яка біологічна роль вітаміну К в організмі людини

  • Робить судини більш міцними та еластичними, знижуючи ризик великої втрати крові.
  • Підвищує витривалість до фізичних навантажень і допомагає виробляти енергію.
  • Підтримує належну роботу шлунково-кишкового тракту та роботу м’язової тканини.
  • Запобігає утворенню каменів у нирках.
  • Захищає організм від запальних процесів.
  • Допомагає виробленню інсуліну.
  • Бере активну участь у синтезі сфинголіпідів, які є складовими мембран нервових клітин.
  • Запобігає появі ракових клітин.   

Де міститься вітамін К

Найбільше вітаміну К містять зелені овочі – шпинат, броколі, хрестоцвітні овочі, спаржа, петрушка, артишоки, квасоля, цибуля-порей, горох і пастернак, а також морква та чорниця. Серед рекордсменів по вмісту вітаміну К2 капуста білокачанна, броколі, крес-салат, шпинат, рапсова, кукурудзяна і соєва олії.

Сполука також міститься у зеленій квасолі, огірках, авокадо, оливковій олії, печінці телят, яловичині або свинині, а також у молочних продуктах.

Чи можна пити чай перед сном – це необхідно знати кожному

Насипте сіль в шкарпетки перед сном і не пошкодуєте: вже через тиждень будуть результати

Що буде з організмом, якщо вага тіла знизиться лише на 5%: висновки вчених

Джерело матеріала
loader
loader