Росія придушує канали в YouTube, що популярні серед дітей і дисидентів
Росія придушує канали в YouTube, що популярні серед дітей і дисидентів

Росія придушує канали в YouTube, що популярні серед дітей і дисидентів

Росіяни втрачають доступ до YouTube, останньої великої західної соціальної платформи, вільно доступної в країні, відрізаючи їх від незалежної від Кремля інформації та викликаючи тривогу у прихильників свободи Інтернету, журналістів і опозиційних активістів.

Придушення YouTube, який широко використовується для всього, включаючи перегляд мультфільмів і викриття корупції в уряді, відбувається на тлі побоювань, що Росія також закриє додаток для обміну повідомленнями Telegram після того, як його засновника Павла Дурова затримали у Франції.

Цей крок стався на тлі того, що Росія дедалі активніше пригнічує будь-які альтернативні джерела інформації, особливо в Інтернеті, і відштовхує своїх громадян від іноземних програм соціальних мереж до локальних, над якими вона має жорсткіший контроль, наприклад потокове відео. альтернативний RuTube.

На початку серпня російські користувачі, які звикли крутити мультфільми на YouTube, щоб відвернути увагу дітей або їсти під фоновим показом шоу, почали повідомляти, що відео не завантажуються. До 3 серпня державні ЗМІ повідомили, що сервіс перестав відтворювати відео у високій роздільній здатності майже у всіх браузерах, які використовують настільну версію в Росії.

Дмитро Колєзєв, російський журналіст і YouTuber, який керує інструментом вимірювання аудиторії під назвою YouScore, сказав, що він помітив 30-відсоткове падіння російських користувачів на його власному каналі в серпні.

«Канали, які є суто розважальними і не висвітлюють політику, повідомляють про ще більший спад, ніж політичні, — сказав він. — Ми припускаємо, що політично активні глядачі активніше використовують інструменти обходу, тоді як інші глядачі швидше залишають платформу».

До 3 серпня державні ЗМІ повідомили, що YouTube перестав відтворювати відео у високій роздільній здатності майже у всіх браузерах, які використовують настільну версію в Росії. (AFP/Getty Images)

YouTube неймовірно популярний в Росії. За даними Mediascope, російської дослідницької компанії медіаринку, 95 мільйонів росіян — приблизно 80 відсотків населення — щомісяця використовували платформу. Він довгий час був четвертою за відвідуваністю онлайн-платформою в країні після Google, Yandex (власна пошукова система Росії) і WhatsApp.

Це також економічний двигун і великий ринок для російських впливових осіб, знаменитостей і компаній, що займаються виробництвом розваг, які вклали мільйони в розвиток своїх каналів. За даними NetBlocks , британської організації, яка займається наглядом за свободою Інтернету, один день відключення YouTube коштує російській економіці приблизно 23 мільйони доларів.

Експерти зі свободи Інтернету кажуть, що популярність і культурна популярність платформи дозволили їй залишатися на плаву набагато довше, ніж інші західні соціальні медіа, які були заборонені незабаром після війни.

Незрозуміло, чому російська влада вирішила вжити заходів проти YouTube зараз, через кілька місяців після повної заборони інших соціальних мереж, але це може бути випадок помсти власнику Google за блокування деяких російських каналів на YouTube.

Російський регулятор Роскомнадзор і власник YouTube, Google, були заблоковані в киплячій суперечці щодо контенту, цензури та зберігання даних протягом багатьох років, яка знову спалахнула після російського вторгнення в Україну.

Роздратована відмовою Google заблокувати канали незалежних ЗМІ та антикремлівських активістів на YouTube, Росія оштрафувала компанію на 100 мільйонів доларів, арештувала її місцеві активи, змусивши її оголосити про банкрутство у 2022 році.

Попри те, що Google фактично вийшов із країни, він залишив працювати Gmail і YouTube, хоча й прибрав функції реклами та монетизації, на які багато активістів покладалися для фінансування.

«YouTube — це місце, де незалежні голоси та громадянські журналісти знайшли дім і аудиторію. Ось чому ми наполегливо працювали, щоб зберегти YouTube доступним у Росії, а також вжили ряд заходів для боротьби з дезінформацією з початку російського вторгнення в Україну», – сказав представник YouTube.

За кілька місяців до того, як швидкість YouTube у Росії впала, платформа заборонила понад 3000 російських каналів, пов’язаних із пропагандистами вторгнення та контрольованими державою ЗМІ, згідно з нещодавнім звітом Google Threat Analysis Group.

Ці канали включали акаунти Шамана та Поліни Гагаріних, мейнстрімових російських поп-зірок, які рішуче підтримали війну в Україні, і цей крок відбувся після санкцій Європейського Союзу кількома днями раніше.

Це викликало гнів російських інтернет-цензорів, і державний регулятор закликав генерального директора Google Сундара Пічаї відновити понад 200 каналів YouTube, що належать прокремлівським ЗМІ, державним установам та іншим громадським діячам, «які висловлюються на підтримку Російської Федерації та дій влади».

Деякі російські офіційні особи натякнули, що переговори з Google остаточно провалилися, а законодавець Олександр Хінштейн наприкінці липня заявив, що YouTube «на власні очі побачить, що держава перейшла від переконань до конкретних кроків».

«Ще раз підкреслю: все, що відбувається, є наслідком антиросійської політики хостингу, який послідовно видаляє канали наших публічних діячів (блогерів, журналістів, артистів), позиція яких відрізняється від західної. точки зору», – написав Хінштейн у дописі в Telegram.

Прокремлівський російський поп-ідол Шаман, одягнений у кольори державного прапора, у Москві 22 серпня. (Олександр Неменов/AFP/Getty Images)

Роскомнагляд, однак, звинуватив у уповільненні Google не обслуговування свого обладнання, а не будь-які кроки з його боку.

«Він покинув Росію, обравши процедуру банкрутства і припинивши підтримку інфраструктури своїх кеш-серверів у наших мережах зв’язку», — йдеться в заяві регулятора газеті РБК.

YouTube заперечив, що проблеми з підключенням у Росії "не є наслідком будь-яких технічних проблем з нашого боку чи вжитих нами дій".

Обмеження YouTube ризикує ще більше обмежити охоплення незалежних голосів простими росіянами, особливо тими, хто в основному споживає розважальний контент, але іноді виявляє політичний контент через алгоритми рекомендацій.

Російські антивоєнні активісти написали кілька відкритих листів до Google, сподіваючись відновити монетизацію та розміщення реклами на критично важливих для Кремля каналах, щоб допомогти цим проектам вижити.

Фонд боротьби з корупцією, який заснував нині покійний активіст Олексій Навальний, повідомив про падіння доходів майже на 40 відсотків після того, як YouTube припинив монетизацію своїх каналів. У січні група надіслала американським регуляторам рекомендації щодо політики, в яких зазначено, що «існує нагальна необхідність чинити тиск на Google, перш за все, щоб заохотити відновлення платної реклами в Росії як одного з її головних пріоритетів, і прийняти прозорий алгоритмічний підхід».

«Для багатьох у Росії YouTube — це не просто платформа для обміну відео; це рятівний круг, який підтримує засоби до існування та забезпечує важливе джерело інформації. Його значення полягає в його здатності розширювати можливості незалежних голосів, пропонуючи альтернативу контрольованим державою ЗМІ», – йдеться у звіті організації.

Колєзєв, який підписав листи до YouTube, сказав, що рішення компанії зберегти свій російський сегмент було схвалено дисидентами країни, але зазначив, що не було ніяких заходів для допомоги російському громадянському суспільству.

Експерти з телекомунікацій, опитані The Washington Post, сказали, що, хоча локальні сервери Google, ймовірно, погіршаться в майбутньому, поточні проблеми зі швидкістю завантаження пов’язані з системою цензури в Інтернеті, яка постійно розширюється в Росії.

У перші роки свого правління президент Володимир Путін приділяв мало уваги Інтернету, натомість виступаючи проти традиційних медіа та взявши їх під жорсткий контроль.

Оскільки російська влада методично забороняла та відсівала незалежні новинні сайти, YouTube разом із Telegram став політичним, надаючи журналістам і опозиції платформу для проникнення в наративи Кремля.

Російський уряд не поспішав визнавати загрозу, дозволяючи таким лідерам опозиції, як Навальний, охоплювати мільйони прихильників онлайн і координувати протести протягом 2010-х років.

У 2018 році Роскомнадзор не зміг заблокувати Telegram після того, як той відмовився надати владі доступ до даних користувачів і повідомлень. У 2020 році номінальну заборону було скасовано, що дозволило додатку функціонувати у звичному режимі, але Роскомнагляд засвоїв урок і вирішив запровадити більш складні інструменти для контролю Інтернету.

Роскомнагляд також проштовхнув кілька законів, щоб досягти мети створити «суверенний Інтернет» і зробити Росію незалежною від глобальної мережі та американських великих технологій — приблизно так, як Китай та Іран відокремилися від глобальної мережі.

Віртуальні приватні мережі, зашифрований цифровий тунель, широко відомий як VPN, були першими. Минулого літа влада заборонила більшість із них, і вони зникли з російського Apple Store.

«Це показує, як Кремль впливає на великі технологічні корпорації, щоб створити цензуру в країні», — сказав телекомунікаційний аналітик і активіст за цифрову свободу Михайло Клімарєв.

Клімарєв каже, що наглядовий орган країни нещодавно отримав цю можливість, придбавши спеціальне обладнання та програмне забезпечення, яке дозволяє блокувати окремий набір використовуваних методів зв’язку, а не блокувати окремі веб-сайти.

У 2022 році Клімарєв і група журналістів отримали документи, які свідчать про те, що це обладнання постачається російськими компаніями, але збирається з компонентів, зокрема мікрочіпів, закуплених за кордоном, зокрема в Ізраїлі, Китаї та США.

Опозиційно налаштовані обчислювальні майстри швидко створили кілька інструментів для обходу блокувань, від простих VPN з відкритим кодом до інструкцій про те, як перемонтувати домашні маршрутизатори, щоб уникнути контролю регулятора.

«Між технічним співтовариством і Роскомнаглядом йде невидима війна», – додав він. «Але в останнього є багато-багато ресурсів, і головне зараз — не дати Росії отримати обладнання, яке дає змогу блокам».

Клімарєв прогнозує, що Росія перейде до іранської моделі інтернет-обмежень, де кілька авторизованих веб-сайтів заносяться до білого списку, заборонені адреси заносяться до чорного списку, а значна частка доменів, відомих як сірий список, зазнає «навмисних» збоїв. .

«Якщо ми прослідкуємо логіку [російської] держави досі, наступною зупинкою буде Іран з YouTube, а потім також заблокований Telegram», — сказав він.

Джерело матеріала
loader
loader