Звичайна дієта для схуднення може мати серйозні недоліки
Звичайна дієта для схуднення може мати серйозні недоліки

Звичайна дієта для схуднення може мати серйозні недоліки

Популярні дієти для схуднення, які зосереджені на вуглеводах, як-от кето-дієта, у довгостроковій перспективі можуть принести більше шкоди, ніж користі. Дотримання плану харчування з низьким вмістом вуглеводів може допомогти деяким з діабетом контролювати свою вагу та рівень цукру в крові, але нове дослідження, проведене в Австралії, ставить під сумнів довгострокову ефективність і безпеку цього підходу для людей без діабету.

Якщо рафінований цукор і крохмаль не замінити «правильними» продуктами, 17-річний аналіз свідчить про те, що дієта з низьким вмістом вуглеводів може збільшити ризик діабету 2 типу.

«Здорова дієта є наріжним каменем для профілактики та лікування діабету 2 типу», — пишуть дослідники з Університету Монаша та Університету RMIT, які керували дослідженням. «Однак тип дієти, рекомендований для профілактики, може відрізнятися від дієти, рекомендованої для лікування діабету 2 типу».

Щоб дослідити цю можливість, команда дослідників прочесала дані про стан здоров’я майже 40 000 жителів Мельбурна, які були завербовані між 1990 і 1994 роками. Соціально-економічна інформація, інформація про здоров’я та харчування когорти була зібрана на початку випробування та знову під час подальшого спостереження, приблизно між 1995 і 1998 роками та між 2003 і 2007 роками.

Кожен учасник отримав оцінку з низьким вмістом вуглеводів, яка базувалася не на абсолютній кількості вуглеводів, які вони споживали регулярно, а на відносній кількості вуглеводів, яку вони їли, порівняно з жирами та білками. Ті, хто потрапив у перші 20 відсотків, отримували близько 38 відсотків енергії з вуглеводів.

Тим часом ті, хто потрапив у нижні 20 відсотків, отримували близько 55 відсотків енергії з вуглеводів. Зрештою, саме перша група, яка виключила найбільшу кількість вуглеводів, мала на 20 відсотків більше шансів захворіти на діабет 2 типу, ніж ті, хто виключив найменшу кількість вуглеводів. Більше того, більша частина цього ризику пояснювалася високим ІМТ.

Результати показують, що дієта з низьким вмістом вуглеводів може призвести до збільшення ваги в довгостроковій перспективі, можливо, підвищуючи ризик розвитку метаболічних захворювань. Це може бути «головним чином пов’язано з високим вмістом жиру в раціоні (особливо ненасичених жирів)», — підсумовують дослідники з Австралії.

Ті, хто повідомили, що споживали найменшу кількість вуглеводів у дослідженні, як правило, споживали менше клітковини та їли більше білка та жиру, ніж ті, хто споживав найбільше вуглеводів.

Це свідчить про те, що недостатньо зосереджуватися лише на вуглеводах. «Також слід враховувати інші дієтичні продукти», — стверджує команда. Їхнє дослідження приєднується до кількох інших, які нещодавно поставили під сумнів доцільність кето-дієти, яка сприяє режиму харчування з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жиру .

Наприклад, аналіз, опублікований на початку цього року, виявив тривожний зв’язок між кето-дієтою та вищим ризиком серцевих захворювань, інсульту, діабету 2 типу та подразненого кишечника. Суворі дані свідчать про те, що добре збалансована дієта є одним із найкращих способів запобігти метаболічним захворюванням, а це означає переконатися, що дієта є добре збалансованою.

Відмова від рафінованого цукру та крохмалю — це добре, але якщо ці вуглеводи замінити насиченими жирами, ці нові відкриття свідчать про те, що це може створити зовсім іншу проблему. Дослідження було опубліковано в Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews.

Джерело матеріала
loader
loader