Під час візиту до Києва у середу, 11 вересня, голлівудський актор Майкл Дуглас, а також держсекретар США Ентоні Блінкен побували у ресторані відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка «Сто років тому вперед». Там актора від душі нагодували традиційним українським борщем із салом, а також обох пригостили фірмовим рецептом Клопотенка – десертом із бджіл із медом, соусом із ягід та обліпихи.
"Сказали, що бджоли смачні", - похвалився кухар на своїй сторінці в соцмережі Х.
Мало того що «бджоли смачні», вони ще й корисні для здоров'я. Десерт готується з бджолиного підмору – тіл померлих природною смертю медоносних бджіл. Бджолиний підмор, який можна придбати в аптеках, широко популярний у медицині. Тільця бджіл містять мікроелементи та біологічно активні комплекси, що сприяють оздоровленню людського організму.
Бджолиний підмор можна купити в аптеці. Фото: cluboz.net
Основна частина підмору утворюється після холодного зимового періоду та збирається під час весняного обстеження вуликів. Для лікувальних цілей бджолиний підмор застосовують у сухому вигляді, як відвар або настоянку.
Настоянки з бджолиного підмору забезпечують усунення різних запальних процесів. Їх використання допомагає стабілізувати тиск, полегшити запалення у суглобах, вивести шлаки та токсини з організму, нормалізувати кишкову мікрофлору, відрегулювати кислотність шлунка, покращити обмін речовин в організмі.
Препарати, до складу яких входить бджолиний підмор, мають загальнозміцнюючу та тонізуючу дію. І про користь мертвих бджіл знали ще давні греки. Також у стародавніх медичних книгах Великобританії вказано неймовірний ефект у лікуванні мертвими бджолами подагри та ревматизму, кривавих проносів та гострих болів у кишечнику, гнійних запалень і лишаїв.
Крім медицини, підмор використовується і в кулінарії, хоча і не дуже широко. Основні препарати, що готуються на основі бджолиного підмору, - відвари, настоянки та настої.
Майклу Дугласу українська їжа сподобалась. Фото: сторінка у «Х» Євгена Клопотенка