Ердоган на асамблеї ООН порівняв Нетаньяху з Гітлером
Ердоган на асамблеї ООН порівняв Нетаньяху з Гітлером

Ердоган на асамблеї ООН порівняв Нетаньяху з Гітлером

Ердоган на асамблеї ООН порівняв Нетаньяху з Гітлером 

Раніше щодо Путіна Ердоган не був настільки яскравим в оцінках.

У вівторок президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган порівняв прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху з нацистським диктатором Адольфом Гітлером, закликаючи зупинити його, повідомляє Reuters.

«Так само, як Гітлер був зупинений альянсом людства 70 років тому, Нетаньяху та його мережа вбивць також повинні бути зупинені альянсом людства», — сказав Ердоган під час виступу на 79-й Генеральній асамблеї ООН  у Нью-Йорку.

Президент Туреччини розкритикував ООН за те, що вона не виконала своєї початкової місії, а натомість стала «нефункціональною структурою».

Ердоган сказав, що понад 41 тисяча палестинців були вбиті з 7 жовтня минулого року та подальшої кампанії Ізраїля в секторі Гази, а понад 17 тисяч дітей стали мішенями ізраїльських куль і бомб.

«Я закликаю Раду Безпеки ООН: чого ви чекаєте, щоб запобігти геноциду в Газі? Щоб покласти край цій жорстокості та цьому варварству?», – запитав він.

Виступаючи одразу після президента США Джо Байдена, Ердоган також розкритикував політику Вашингтона в регіоні. 

«Ті, хто нібито працюють над припиненням вогню з цього моменту, продовжують надсилати зброю та боєприпаси Ізраїлю, щоб він міг продовжувати масові вбивства», – сказав він.

Ердоган заявив, що держави, які «безумовно» підтримують Ізраїль, також несуть відповідальність за ситуацію в Газі, і закликав їх «якнайшвидше визнати державу Палестина».

У липні Ердоган погрожував відправити турецькі війська в Ізраїль для втручання на користь палестинців.

Після повномасштабного вторгнення ррсії в Україну Реджеп Таїп Ердоган не був настільки різким в оцінках.

Він зайняв більш складну позицію, засудивши російське вторгнення і запропонувавши допомогу Україні, одночасно розширюючи економічні зв'язки своєї країни з Росією і називаючи Путіна «другом».

Президент Туреччинипрагне розширити енергетичні зв'язки з Владіміром Путіним, щоб перетворити свою країну на енергетичний хаб для поставок природного газу до Європи. Крім того, Туреччина стала першою країною НАТО після вторгнення в Україну, яка запросила російського президента відвідати її.

Взимку 2022 року Москва дозволила Ердогану відстрочити платежі за російський газ і дозволила турецькому уряду здійснювати деякі платежі не в доларах, що послабило тиск на турецькі резерви.

У березні Ердоган привітав Владіміра Путіна з перемогою на виборах та висловив сподівання, що продовження позитивного курсу у відносинах Туреччини та Росії в новому періоді посилюватиметься.

Джерело матеріала
loader