Комітет захисту журналістів закликав українську владу припинити перешкоджати «Українській правді»
Комітет захисту журналістів закликав українську владу припинити перешкоджати «Українській правді»

Комітет захисту журналістів закликав українську владу припинити перешкоджати «Українській правді»

Координаторка програм CPJ назвала спроби Офісу президента перешкоджати роботі видання «антидемократичними».

Комітет захисту журналістів (CPJ) заявив, що українська влада повинна припинити перешкоджати роботі незалежного видання «Українська правда». Про це йдеться у заяві CPJ, оприлюдненій в четвер, 10 жовтня.

 «Провідне незалежне українське медіа "Українська правда" заплатило високу ціну за чверть століття ретельного висвітлення подій.

Зусилля Офісу президента України перешкоджати роботі видання є нічим іншим як антидемократичними, враховуючи важливу роль редакції у відстоюванні ключової національної цінності — свободи преси. Українська влада ніколи не повинна перешкоджати проведенню журналістських розслідувань — як у мирний, так і у воєнний час», — сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Ґульноза Саїд.

Програмний директор «УП» Андрій Бистров повідомив CPJ, що посадовці регулярно отримують вказівки не спілкуватися з виданням з певних питань.

Видання стверджувало, що Офіс президента також тиснув на приватні компанії, щоб вони відмовилися від реклами у виданні, і деякі рекламодавці погодились на це.

Як розповів Бистров CPJ, зусилля з блокування інформації «зазвичай активізуються після публікації резонансних журналістських розслідувань або аналітичних статей про політичну ситуацію в Україні».

CPJ нагадує, що в серпні в емоційній розмові між президентом Зеленським і журналістом «УП» Романом Кравцем Зеленський звинуватив видання в тому, що воно отримує вказівки від інших політичних сил щодо висвітлення новин, відомі як «темники». Головна редакторка «УП» Севгіль Мусаєва заперечила таку практику.

Комітет також нагадав, що двоє журналістів «Української правди» Георгій Ґонґадзе та Павло Шеремет були вбиті у зв'язку з їхньою роботою з моменту заснування видання у 2000 році; інші, включаючи Мусаєву, зазнавали перешкод і погроз у зв'язку з їхньою роботою. «Кілька інших українських журналістів-розслідувачів також зіткнулися зі стеженням, насильством і залякуванням у зв'язку зі своєю роботою після повномасштабного вторгнення Росії у країну», — пише CPJ.

У Комітеті додали, що звернулися до Офісу президента за коментарем, але наразі не отримали відповіді.

  • блокування спікерів від влади щодо спілкування з журналістами «Української правди» та участі в заходах;
  • тиск на бізнес з метою зупинити рекламну співпрацю з «Українською правдою»;
  • відверто емоційне спілкування президента Володимира Зеленського з журналістом «Української правди» Романом Кравцем.

Ці та інші непублічні сигнали свідчать про спроби вплинути на редакційну політику видання, стверджується у зверненні. 

Виконавчий директор «Української правди» Андрій Боборикін розповів у коментарі «Детектору медіа», що про тиск на рекламодавців видання команда дізналася кілька місяців тому від представників рекламних компаній.

«Ми пов’язуємо цей тиск з перешкоджанням сталій роботі редакції та численними спробами вплинути на журналістів “Української правди”. Істинні мотиви таких дій відомі виключно тим представникам Офісу президента, які свідомо ініціюють ці процеси», — сказав Андрій Боборикін.

«⁠Для нас важлива солідарність колег. В будь-якій формі. Також нам відомо, що з такими проявами тиску зустрічалися й інші видання», — сказала головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва в коментарі «Детектору медіа».

10 жовтня «Українська правда» оприлюднила матеріал, у якому стверджується, що представником Офісу президента, який забороняє чиновникам спілкуватися з «УП» та викреслює редакцію зі списків запрошених на зустріч з президентом, є радник президента Дмитро Литвин.

Українські журналісти та медійні організації, які є учасниками Медіаруху, висловили рішучий протест проти все більш системних спроб тиску на незалежні медіа з боку представників державної влади. Вони закликали президента негайно припинити тиск на медіа з боку держслужбовців, гарантувати  прозорість і відкритість держорганів і надавати медіа безперешкодний доступ до інформації.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин скерував депутатське звернення до Офісу генпрокурора та Нацполіції через заяву «УП» про системний тиск з боку Офісу президента.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader