Харчування проти раку, яке допоможе знизити багато ризиків
Харчування проти раку, яке допоможе знизити багато ризиків

Харчування проти раку, яке допоможе знизити багато ризиків

Варто розуміти, що жодна дієта не може гарантувати повний захист від раку. Втім, відома дієтологиня Оксана Скиталінська наголошує, що дотримуючись певних дієтичних принципів, можна значно знизити ризик та підтримати загальне здоров'я. Вона назвала основні принципи, які цьому сприяють.

Як харчуватись, щоб уникнути раку

  • Рослинний раціон має переважати

Передусім Скиталінська радить звернути увагу на те, чи присутня у вашому раціоні рослинна їжа: зелень, бобові, гриби, хрестоцвіти, ягоди.

"Це не лише клітковина, природні форми вітамінів та мінерали, але і фітохімічні речовини, які зменшують запалення, впливають на обмін гормонів та детоксикацію канцерогенів", – зазначає дієтологиня.

У цьому контексті варто також дозовано вживати червоне м'ясо та звести до мінімуму споживання обробленого (ковбаси, сосиски, бекон).

Важливо! Доведено, що оброблене м'ясо підвищує ризик раку шлунка та колоректального раку.

Харчування проти раку, яке допоможе знизити багато ризиків - Фото 1
Червоне м'ясо не має бути у вашому раціоні часто / Фото unsplash

  • Вага і шкідливі звички

Наступний крок – підтримка здорової ваги. Надмірна вага та ожиріння суттєво підвищують ризик різних видів раку, включно з раком молочної залози, товстої кишки, ендометрію, нирок та стравоходу.

Щодо шкідливих звичок, Оксана Скиталінська теж скептична і традиційна. Вона наполягає, що споживання алкоголю слід звести до мінімуму.

"Алкоголь пов'язаний з підвищеним ризиком деяких видів раку, включаючи рак ротової порожнини, горлянки, гортані, стравоходу, печінки, товстої кишки та молочної залози", – пояснила фахівчиня.

  • Жири, клітковина та добавки

Дієтологиня радить вибирати здорові жири. І пам'ятати, що споживання трансжирів і надмірне вживання насичених може збільшити ризик певних видів раку. Відтак, обираючи джерело жирів, зверніть увагу на горіхи, насіння та жирну рибу, які мають протизапальні та властивості та корисні для серця.

Також можна обирати оливкову нерафіновану олію у якості жирів, але небагато; те саме стосується соняшникової (нерафіновану, 1 – 2 столові ложки в день).

Свіже сало — не копчене, не смажене, не варене, а проморожене в морозилці не менше двох тижнів, теж корисне у дуже малих кількостях (розміром з мізинець, краще зранку під час їжі).

Оксана Скиталінська також наголошує, що у раціоні обов'язково має бути достатньо клітковини.

Зауважте. Клітковина захищає від раку товстої кишки та інших видів раку травної системи. Цілі зерна, бобові, гриби, фрукти, овочі, ягоди, насіння льону, висівки вівсяні є джерелами клітковини, а також інших захисних поживних речовин.

А ось щодо харчових добавок, Скиталінська радить ставитись обачно. Визнає, хоча деякі з них можуть бути корисними, високі дози певних речовин можуть бути шкідливими та навіть збільшувати ризик раку.

  • Спосіб приготування їжі теж важливий

Дієтологиня радить дотримуватися принципів середземноморської дієти, але орієнтуватись на українські продукти, що буде доступно, але не менш корисно. Тому додавайте у свій раціон квашені овочі, зелень, ягоди.

Харчування проти раку, яке допоможе знизити багато ризиків - Фото 2
ягоди особливо корисні для здоров'я, зокрема, заморожені / Фото unsplash

І звісно, не забувайте про спосіб приготування їжі, обирайте корисні варіант: відварюйте, тушкуйте, запікайте.

Натомість пам'ятайте, що смаження, гриль до обвуглювання небезпечні для здоров'я. Перед запіканням м'ясо корисно замаринувати, так воно краще засвоюється.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader
loader