Чи треба ліквідовувати МСЕК? Нардеп Власенко пояснив небезпеку
Чи треба ліквідовувати МСЕК? Нардеп Власенко пояснив небезпеку

Чи треба ліквідовувати МСЕК? Нардеп Власенко пояснив небезпеку

Народний депутат від Всеукраїнського обʼєднання «Батьківщина» Сергій Власенко піддав сумніву рішення щодо ліквідації медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). У дописі на Facebook він пригадав інші випадки ліквідацій держустанов, наголошуючи на тому, що подібні рішення нібито не сприяють «серйозним перетворенням».

Власенко наголосив, що перед епідемією Covid-19, а саме, в 2017 році було ліквідовано Держсанепідслужбу, а її функції передавали до Міністерства охорони здоровʼя. «Всі памʼятають до чого це призвело? І як країна була «готова» до епідемії?» – зауважив Власенко.

Також він пригадав ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. «А памʼятаєте із яким пафосом, замість нормальних правових процедур, ліквідовували ОАСК? А потім цілий рік приймали спеціальний закон, який дозволив почати розгрібати завали із 55 тис. (пʼятидесяти пʼяти тисяч!!!) нерозглянутих судових справ», – наголосив нардеп.

На його думку, зараз керівники держави «наступають на ті самі граблі», адже достеменно не відомо, хто буде займатися справами МСЕК. Це все, можливо, призведе до хаосу у структурах.

«Замість реальних серйозних перетворень в цій сфері знову «ліквідація»? Боюсь, що і результат буде такий самий, як і від попередніх «ліквідацій», – підсумував депутат.

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) – спеціальний заклад в системі охорони здоров'я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення інвалідності, обумовленої захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами. Медико-соціальні експертні комісії утворені в Україні 1992 року на заміну радянським лікарсько-трудовим експертним комісіям.

В Україні МСЕК перебувають у віданні МОЗ і утворюються за таким територіальним принципом: обласні; центральні міські у м. Києві; міські, міжрайонні, районні.

Учора, 22 жовтня, президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони. Зокрема, воно передбачає ліквідацію медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року. Згідно з указом, Пенсійний фонд, Державне бюро розслідувань, Національна поліція, Служба безпеки у тижневий строк проведуть аудит нарахувань пенсійних виплат по інвалідності посадовим особам державних органів. 

Як повідомлялося, за матеріалами Служби безпеки підозри у вчиненні злочинів отримали 64 посадовців медично-соціальних експертних комісій(МСЕК), а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність.

Як відомо, приблизно понад 50 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олексієм Олійником оформили інвалідність, ймовірно, через корупційну схему Тетяни Крупи у МСЕК. Про це повідомляв журналіст Юрій Бутусов після проведення розслідування.

Джерело матеріала
loader
loader