Навіщо Пхеньян лякає Київ і Сеул ядерною зброєю: дайджест пропаганди за 22 жовтня 2024
Навіщо Пхеньян лякає Київ і Сеул ядерною зброєю: дайджест пропаганди за 22 жовтня 2024

Навіщо Пхеньян лякає Київ і Сеул ядерною зброєю: дайджест пропаганди за 22 жовтня 2024

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 22 жовтня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Антиукраїнська риторика КНДР одразу стала «ядерною»
  2. Лондон і ЄС спростовують «кредитну» брехню Москви
  3. В США пояснили антиізоляційні кроки Путіна
  4. Філліпс дослужився до посвідки на проживання у РФ

Антиукраїнська риторика КНДР одразу стала «ядерною»

«Проти України будуть воювати дві бригади з КНДР по 6 тисяч військових», — розповів президент України Володимир Зеленський. Співробітник представництва Північної Кореї при ООН заявив, що «подібні заяви висловлюються для очорнення образу Пхеньяна і підриву відносин між двома суверенними державами». 

А Кім Йо Чжон, сестра Кім Чен Ина, взагалі назвала Південну Корею та Україну «невихованими собаками, вирощеними США»: «Судячи з поведінки Сеула і Києва, які метушаться, жебракують і наважуються нести незворотну безглузду нісенітницю щодо держав, які володіють ядерною зброєю, вони однакові, як дві краплі води».

НАСПРАВДІ, розвідка Південної Кореї підтвердила направлення близько 1500 спецпризначенців КНДР до РФ. Сеул відправить у Брюссель делегацію, яка ознайомить Альянс із деталями своїх розвідувальних даних. А за даними ГУР, близько 11 тисяч північнокорейських піхотинців вже проходять підготовку у північних регіонах РФ. Вже доступні відеопідтвердження, на яких військові КНДР отримують спорядження на Сергіївському полігоні у Приморському краї РФ.

Навіщо Пхеньян лякає Київ і Сеул ядерною зброєю: дайджест пропаганди за 22 жовтня 2024 - Фото 1

Одне з таких відео нещодавно оприлюднив і Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

На тлі таких новин з’явилась інформація, що Сеул вже «розглядає план відправки в Україну персоналу, включно зі співробітниками розвідки, які працюють з Північною Кореєю, і експертами з її тактики». Про це повідомило видання Newsweek з уточненням, що цей персонал в Україні проводитиме допити (або перекладатиме їх), коли/якщо «вояки Кима» будуть захоплені українськими військами.

Крім цього, Міноборони Південної Кореї повідомило, що вивчає питання постачання летальної зброї в Україну, хоча раніше Сеул надавав лише гуманітарну допомогу. І ось це вже дійсно цікаво, адже Південна Корея має один із найпотужніших ОПК у світі та зброю стандартів НАТО, яка затребувана в Україні. Якщо Сеул вирішить підтримати Київ озброєнням, то це матиме величезний вплив на хід війни.

Крім того, поява на фронті північнокорейських солдатів неодмінно спричинить реакцію міжнародної спільноти. Велика Британія і Південна Корея вже засудили розгортання військ КНДР у РФ і закликали світ до активної протидії співпраці Москви та Пхеньяна. В НАТО поки що очікують підтверджень присутності військ КНДР у Росії, проте Генсек Альянсу Марк Рютте вже заявив, що це було б «значною ескалацією». 

Тому не виключено, що в кінцевому підсумку залучення вояків Кім Чен Ина не допоможе Путіну, а лише погіршить його становище.

Лондон і ЄС спростовують «кредитну» брехню Москви

«Українцям потрібно буде самотужки повертати кредит на суму €35 млрд, який збирається надати Єврокомісія за рахунок майбутніх прибутків від заморожених активів РФ. Ця умова прописана окремим пунктом кредитного договору від ЄС». Таку брехню, нагадаємо, регулярно розповсюджують росЗМІ.

НАСПРАВДІ, 22 жовтня Лондон оголосив, що виділяє Києву новий кредит на суму майже $3 млрд на закупівлю, розробку і виробництво зброї. Ця новина важлива тому, що вказана сума є британською часткою пакета в $50 млрд для України, який був узгоджений G7. Кредит надається якраз під заставу прибутку від заморожених російських активів, повідомляє пресслужба британського уряду. 

Паралельно Європарламент проголосував за виділення Україні позики €35 млрд під ту ж заставу. Кошти почнуть виділяти вже цьогоріч, а всю суму мають виплатити до кінця 2025 року.

Але найстрашніше для Москви те, що країни G7 не планують розморожувати російські активи одразу після закінчення війни з Україною, оскільки вважають, що спочатку вона має відшкодувати збитки Києву. «Ми підтверджуємо, що суверенні активи РФ, які перебувають під нашою юрисдикцією, залишаться замороженими доти, доки вона не завершить своєї агресії та не заплатить за шкоду, завдану Україні», – цитує видання Nikkei проєкт заяви лідерів G7.

Не таємниця, що це робиться, зокрема й на випадок перемоги Дональда Трампа, який, як вважається, може переглянути підхід до допомоги Києву. Іншими словами, G7 ухвалює незворотні рішення про використання російських грошей. Раніше сторони тільки зближували свої (насамперед, юридичні) позиції з питання про використання цих коштів, а тепер почались відповідні кроки.

Голова Європарламенту Роберта Мецола заявила, що це «потужний сигнал» про те, що Росія повинна заплатити за збитки, завдані Україні, якій не доведеться виплачувати кредит самостійно, бо він погашатиметься за рахунок доходів від заморожених російських активів.

В США пояснили антиізоляційні кроки Путіна

І ще про російські фінанси. Як і очікувалось, на саміті БРІКС, що відкрився в Казані 22 жовтня, Путін одразу почав із головного – з грошей. «Перехід на розрахунки в нацвалютах дає змогу скоротити геополітичні ризики і підвищити фінансову незалежність країн – учасниць БРІКС», – переконував він Ділму Русеф – голову Нового банку розвитку (банк організації).

Навіщо Пхеньян лякає Київ і Сеул ядерною зброєю: дайджест пропаганди за 22 жовтня 2024 - Фото 2

НАСПРАВДІ, жодних геополітичних ризиків у інших країн-членів БРІКС, на відміну від РФ, немає. І Путін про це знає. Але Москва відчайдушно намагається схилити їх відкрити офіційну шпарину (неофіційних «сірих схем» вистачає) для послаблення фінансового зашморгу, в якому опинилася Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо Путін просить інвестувати у РФ

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі пояснив шарпання російського диктатора так:

–        Путіну, як і раніше, доводиться вдаватися до радикальних кроків для підтримки курсу своєї валюти й утримання на плаву своєї військової економіки.

–        Також йому доводиться вживати кардинальних заходів у спробі зберегти боєздатність армії та домогтися хоча б мінімального успіху.

–        Те, що почалось з отримання БПЛА і відповідних технологій з Ірану, артилерійських снарядів із КНДР, тепер продовжується повідомленнями про перекидання північнокорейських солдатів у РФ.

–        Якщо Путін вже вважає за необхідне звернутися до КНДР за потенційною підтримкою, – це чергова демонстрація відчаю, який зростає та ізоляції, яку він відчуває.

«Немає жодних сумнівів у тому, що його війська продовжують зазнавати величезних втрат на полі бою, – понад 1200 осіб на день. Це воістину історична кількість солдатів, які гинуть і отримують поранення, і все це для того, щоб втілити в життя збочене і спотворене уявлення про здатність України існувати як суверенній державі», – пояснює Кірбі.

Але проблема Путіна не тільки в тому, що він знає про свою ізоляцію, а й в тому, що про його «збочення Україною» знають ті, хто приїхав до нього у Казань. І користуються цим, купуючи за безцінь російські ресурси.

Філліпс дослужився до посвідки на проживання у РФ

22 жовтня британському «журналісту» Грему Філліпсу урочисто надали посвідку на тимчасовий притулок у Росії. «Моя країна вирішила мене кошмарити за те, що я показав і показую правду з Донбасу. Цей документ має для мене велике значення, тому що дає мені життя в Росії й можливості», – радів він.

Навіщо Пхеньян лякає Київ і Сеул ядерною зброєю: дайджест пропаганди за 22 жовтня 2024 - Фото 3

НАСПРАВДІ, цікавість цієї новини, крім іншого, в тому, що Філліпс (один із відомих іноземних голосів російської пропаганди), став першим британцем, проти якого уряд Великої Британії ввів санкції за пропаганду. 

Філліпс став відомим ще 10 років тому, коли почав висвітлювати події на Донбасі. Активно співпрацював з ватажками бойовиків – Арсенієм Павловим («Моторолою») і Михайлом Толстих («Гіві»).

До речі, після побаченого в Соледарі, навіть Філліпс був змушений визнати, що ЗС РФ в Україні просто знищують міста. Проте спробував перекласти за це відповідальність на Україну: «Якби Київ дав свободу цим територіям, то до цього не дійшло б. Немає сенсу вдавати, що від Попасної до Соледара і далі є щось, крім повного знищення. Дуже сумно, але так вийшло».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ДНР» хоче, щоб її визнав Лондон 

А щодо Великої Британії, то ще у вересні 2022 року поліція Лондона розпочала розслідування щодо Філліпса через оприлюднене ним відео допиту свого ж земляка – військовополоненого Ейдена Асліна, звинувативши його в найманстві.

Останнього, як відомо, «суд ДНР» засудив до страти, але зрештою йому вдалося вийти з полону та повернутися до Великої Британії, де він дав свідчення проти Філліпса. У Лондоні дії «інтерв’юера» визнали порушенням Женевських конвенцій щодо ставлення до військовополонених і пригрозили судом за воєнні злочини, арештували активи, ввели санкції. Сам Філліпс намагався через суд скасувати їх у британському ж суді, але марно.

Тому Філліпсу дорога на батьківщину закрита. Ось він і поневіряється у «ЛНР», виконуючи завдання російської пропаганди. Щоправда, за це йому пожалували лише тимчасову посвідку на проживання – до громадянства РФ він за десять років так і не дослужився.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader