Проблеми зі сном у віці 30 – 40 років впливають на мозок: ризик якого захворювання це становить
Проблеми зі сном у віці 30 – 40 років впливають на мозок: ризик якого захворювання це становить

Проблеми зі сном у віці 30 – 40 років впливають на мозок: ризик якого захворювання це становить

Про це свідчить грунтовне і тривале дослідження, висновки якого уже опубліковані в журналі Neurology.

Як проводили дослідження

У дослідженні взяли участь 589 людей, середній вік яких становив 40 років. Усі вони відповідали на питання щодо якості сну та заповнювали анкети на старті дослідження, а через 5 років анкетування повторили.

Вчені поділили цучасників на три групи:

  • ті, які майже не відчували проблем зі сном (0-1 симптом),
  • середній рівень (2-3 симптоми)
  • і високий рівень (понад 3 симптоми).

Через 15 років учасникам провели сканування мозку. За допомогою штучного інтелекту вчені намагались визначити "вік мозку" кожного учасника. Зокрема, це сканування мало на меті оцінити рівень скорочення мозкової тканини.

Результати і висновки

Виявилося, що люди з високим рівнем порушень сну мали вік мозку на 2,6 років старший за тих, у кого проблем було менше. Ті учасники, які мали середній рівень проблем зі сном демонстрували "старіння" мозку на 1,6 роки більше, ніж їхні ровесники з кращим сном.

Тож, науковці наголосили на важливості сну для підтримки роботи глімфатичної системи, яка фактично відповідає за "очищення" мозку від шкідливих речовин.

Учені пояснили, що ця система особливо активно працює під час фази глибокого сну. Недостатній або поганий сон знижує ефективність цієї системи, що відповідно з часом може впливати на пам'ять та когнітивні здібності –погіршувати їх. А також підвищувати ризик деменції в майбутньому.

Як покращити сон

Гігієна сну насправді значно більше, ніж рекомендація задля гарного самопочуття. Режим сну дійсно може суттєво впливати на когнітивне здоров'я людини. Тож, поради, як от не споживати кофеїн та алкоголь перед сном, стежити, аби в спальні була дещо прохолодна температура, практикувати релаксаційні техніки перед ссном і головне – намагатись лягати спати і прокидатись в один і той же час, – можуть допомогти вашому мозку працювати краще.

Важливо почати дбати про якість сну якомога раніше, адже це може допомогти зменшити ризик виникнення деменції у майбутньому. І сон – це саме та сфера, яку ми здатні контролювати. Тож, якщо є спосіб знизити ризик деменції, його варто застосовувати.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader