Гарбуз – символ осені, джерело вітамінів та незамінний інгредієнт для кулінарних експериментів.
Якщо вам хочеться чогось незвичайного, спробуйте приготувати настоянку з гарбуза.
Інгредієнти
На 1 літр настойки вам знадобиться:
- Гарбуз (м'якоть) - 500 г;
- Горілка або спирт (40-45%) – 500 мл;
- Мед або цукор - 2-3 ст. ложки (за смаком);
- Апельсиновая цедра — 1 ч. ложка;
- Кориця - 1 паличка (або 0,5 ч. ложки меленої);
- Гвоздика — 2-3 бутона;
- Імбир (свіжий) - 1 см кореня (за бажанням);
- Ванільний стручок - 1/2 (або 1 ч. ложка екстракту ванілі).
Процес приготування
Підготовка гарбуза
Очистіть гарбуз від шкірки та насіння, наріжте м'якоть невеликими кубиками. Якщо хочете посилити смак, запікайте гарбуз у духовці при 180 ° C протягом 15-20 хвилин до м'якості. Це надасть настоянці карамельні нотки.
Завантаження у банку
Помістіть нарізаний гарбуз у чисту скляну банку. Додати апельсинову цедру, корицю, гвоздику і, за бажання, імбир. Залийте горілкою так, щоб рідина повністю покривала інгредієнти.
Настоювання
Накрийте банку кришкою і поставте в темне прохолодне місце. Настоюйте 10-14 днів, щоденно струшуючи склад для кращого змішування ароматів.
Додавання меду
Через 10-14 днів процідіть настоянку через марлю чи сито, видаливши шматочки гарбуза та спеції. Додайте мед або цукор до смаку, ретельно розмішайте.
Дозрівання
Перелийте настоянку в пляшку і залиште ще на 3-5 днів у прохолодному місці, щоб смак став більш насиченим і м'яким.
Як подавати
Настоянка з гарбуза чудово поєднується з десертами, випічкою або може подаватися, як діжестив після вечері.
Поради та варіації
- Для пікантності: додайте дрібку мускатного горіха або ваніль.
- Для більш м'якого смаку: використовуйте молоко або вершки для подачі, перетворюючи настоянку на гарбузовий лікер.
- Для фруктових нот: додайте трохи сушених журавлин або яблука при наполяганні.
Раніше ми повідомляли про козинаки, як у дитинстві, можна приготувати і самостійно: рецепт, з яким все вийде.