Їжа для "другого мозку": варіанти перекусів, які покращать стан кишківника
Їжа для "другого мозку": варіанти перекусів, які покращать стан кишківника

Їжа для "другого мозку": варіанти перекусів, які покращать стан кишківника

Дієтологиня й дослідниця мікробіома кишківника з Королівського коледжу Лондона Емілі Лімінг розповіла Business Insider, як правильно підібрати перекуси для досягнення цієї мети, інформує 24 Канал.

Чому клітковина важлива для здоров'я

Мікробіом кишківника — це мільярди корисних мікроорганізмів, що живуть у товстій кишці. Вони впливають на загальний стан організму, включно з імунітетом, травленням і роботою мозку.

Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, цільнозернових продуктах і бобових, є основним «пальним» для цих мікроорганізмів. Регулярне вживання клітковини сприяє формуванню різноманітного мікробіома, що є однією з головних ознак здорового кишківника.

Варто знати. Рекомендована норма клітковини для дорослих — від 22 до 34 грамів на день.

Перекуси як джерело клітковини

Емілі Лімінг наголошує, що перекуси становлять близько 20% раціону, а отже, їх правильний вибір може суттєво вплинути на здоров’я.

"Коли ви готуєте перекус, подумайте: чи можу я додати хоча б 5 грамів клітковини до цього прийому їжі?", — радить експертка.

Вона поділилася кількома улюбленими корисними варіантами перекусів, які сприяють зміцненню здоров'я кишківника:

1. Свіжі та сушені фрукти

Фрукти — це зручне й смачне джерело клітковини. Наприклад:

  • 100 грамів кураги містить близько 7 грамів клітковини.
  • Ягоди можна додати до вівсянки чи йогурту, підвищуючи їхню поживність.

Їжа для "другого мозку": варіанти перекусів, які покращать стан кишківника - Фото 1
Кишківник "любить" ягоди / Фото unsplash

2. Горіхи

Горіхи багаті на клітковину (7 – 9 грамів на 100 грамів), білки та корисні жири. Лімінг радить тримати горіхи на видному місці, щоб вони завжди були доступні для швидкого перекусу.

Їжа для "другого мозку": варіанти перекусів, які покращать стан кишківника - Фото 2
Усі горіхи корисні для вашого кишківника, адже містять клітковину / Фото unsplash

3. Сирі овочі з соусами

Хумус і гуакамоле не лише додають смаку, а й збільшують кількість клітковини у вашій страві. Лімінг радить заздалегідь підготувати нарізані овочі й соуси, щоб перекуси не вимагали складної підготовки.

Їжа для "другого мозку": варіанти перекусів, які покращать стан кишківника - Фото 3
Овочі багаті на клітковину, а нежирні соуси лише покращать їх засвоєння / Фото unsplash

4. Темний шоколад

Шоколад із вмістом какао 85% містить близько 11 грамів клітковини на 100 грамів. Експертка рекомендує поєднувати його з фруктами для додаткової користі. Крім клітковини, темний шоколад багатий на антиоксиданти й поліфеноли, які знижують ризик діабету 2-го типу.

Їжа для "другого мозку": варіанти перекусів, які покращать стан кишківника - Фото 4
Чорний шоколад корисний і чудово підійде для тих, хто любить солодке / Фото unsplash

Важливо. Регулярне включення цих продуктів у раціон допоможе досягти рекомендованого рівня клітковини, сприятиме здоров'ю кишківника та покращить загальний стан організму.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader
loader