Безглютенова дієта: у яких випадках вона ефективна, а у яких - нашкодить
Безглютенова дієта: у яких випадках вона ефективна, а у яких - нашкодить

Безглютенова дієта: у яких випадках вона ефективна, а у яких - нашкодить

Продовжуємо розглядати з дієтологами різноманітні види дієт. Сьогодні стало модним відмовлятися від злаків та переходити на безглютенову дієту. Її суть у тому, щоб виключати продукти з глютеном – клейковиною, що міститься у зернових культурах.

І деяким людям така дієта життєво потрібна. Так, при целіакії, коли кишечник не переносить глютен, споживання продуктів зі злаками викликає діарею, головний біль, пригнічений психічний стан та інші серйозні проблеми зі здоров'ям. Для хворих на целіакію дотримуватися безглютенової дієти - питання виживання. Для решти, кажуть дієтологи, вона навряд чи має сенс: мінуси можуть перекрити можливі плюси.

Однак прихильники модної безглютенової дієти, які не страждають на целіакію, вірять: така дієта покращує засвоєння поживних речовин, що дозволяє уникнути багатьох проблем зі здоров'ям, допомагає схуднути і очиститися від токсинів. Чи це так? Про особливості безглютенової дієти і про те, кому вона не підходить, Коротко про розповіли президент Асоціації дієтологів України Олег Швець та дієтолог Ольга Розум.

Принципи безглютенової дієти

  • Не вживати продукти з глютеном: пшеницю, жито, овес, ячмінь, борошно, хліб, макарони, кондитерські вироби.
  • Слідкувати за отриманням усіх необхідних мікро- та макроелементів.

Що можна їсти

  • Зі злаків - гречку, рис, кукурудзу, пшоно.
  • Будь-які бобові та картоплю.
  • М'ясо.
  • Рибу.
  • Горіхи.
  • Яйця.
  • Овочі.
  • Фрукти.
  • Кисломолочні продукти.

Плюси безглютенової дієти (для хворих на целіакію)

  • Нормалізується випорожнення, проходить блювання, здуття, біль у животі.
  • Зникає проблема швидкої стомлюваності.
  • Проходять залізодефіцитні стани (викликані целіакією).
  • Лікується афтозний стоматит (викликаний целіакією).
  • Проходить артрит (якщо він виник через целіакію).
  • Зміцнюються кістки.
  • Нормалізується стан печінки, знижується підвищений рівень АСТ та АЛТ.
  • Нормалізуються показники росту та ваги.
  • Проходить головний біль.
  • Проходять агресія, тривожність, депресія.
  • Вирішується проблема затримки статевого дозрівання та безпліддя.

Один із плюсів безглютенової дієти – ви вживаєте менше борошняних та менше оброблених продуктів. Фото: freepik.com

Мінуси безглютенової дієти

  • Дефіцит поживних речовин та мікроелементів.
    (Глютен покращує травлення завдяки здатності зв'язувати мінерали та поживні компоненти. Цільнозернові продукти містять багато клітковини, мінеральні речовини, вітаміни групи A та B, харчові волокна та мікроелементи: залізо, мідь, цинк, магній.)
  • Збільшення ризиків серцево-судинних захворювань.
  • Продукти без глютену містять більше калорій, ніж їх природні аналоги.
  • Дорожнеча дієти (якщо ви купуєте спеціальні продукти, марковані «без глютену»).

Дієтолог Євгенія Розум: Чутливість до глютену визначає лікар

- Безглютенова дієта – виключно лікувальна. Хоча на сьогодні дуже багато інформації в інтернет-ресурсах і різних блогерів, що глютен – це зло, яке слід виключити: воно впливає на багато процесів, а без глютену можна покращити ситуацію. Насправді це дуже індивідуальне питання.

Євгенія Розум. Фото: instagram.com/dr.rozumевгенія

Євгенія Розум. Фото: instagram.com/dr.rozumевгенія

Глютен – це білок із злакових, насамперед, пшениці та жита. У певній кількості він міститься в ячмені та вівсі. Невелика кількість клейковини може міститись і в інших крупах.

Вкрай важливо виключити глютен людям, які мають таке захворювання, як целіакія. Вони не переносять глютен у мінімальних кількостях, для них це життєво важливо. І це єдина категорія людей (будь-якого віку), яким дуже важлива така дієта.

- Як визначити чутливість до глютену?

- Чутливість до глютену визначається з лікарем – за скаргами та лабораторними аналізами. Якщо це необхідно, лікар призначить безглютенову дієту. Можливо, на якийсь час, не на все життя.

Зазвичай, коли організм "відпочине" і почне спокійніше реагувати на глютен, лікарі рекомендують поступово, у невеликих порціях вводити продукти з глютеном: вони цінні для нас. Особливо, якщо говорити про нас, українців: продукти із злакових – генетично наші, які ми маємо споживати.

Тим більше, у продуктах з глютеном міститься різноманітна клітковина, мікроелементи, вітаміни, рослинний білок, що добре засвоюється. Тому, якщо немає крайньої потреби та клінічних показань для виключення глютену, немає необхідності використовувати безглютенову дієту.

Бувають певні захворювання кишечника та шлунково-кишкового тракту, при яких бажана відмова від глютену, але це питання вирішується з лікарем індивідуально. Немає рації самостійно прибирати глютен і не використовувати ці продукти.

Дієтолог Олег Швець: Стверджувати, що глютен шкідливий для всіх – маніпуляція

- Олегу Віталійовичу, кому потрібна безглютенова дієта?

- Людям, які хворіють на целіакію. Целіакія – це аутоімунне захворювання, яке відрізняється непереносимістю глютену та визначається за результатами клінічних досліджень.

Олег Швець. Фото: check-up.in.ua

Що ж до інших людей, немає переконливих доказів, що безглютенова дієта всім корисна. Стверджувати, що глютен шкідливий для всіх - теж неправдива маніпуляція. Також немає переконливих доказів, що безглютенова дієта ефективна при аутизмі або аутоімунному тиреоїдиті.

Буває непереносимість глютену без целіакії, але багато фахівців критично ставляться до того, що такий стан взагалі існує. Аргументи проти його існування досить потужні.

- Але якщо безглютенова дієта не має сенсу для людей без целіакії і навіть може нести певну шкоду, що можна порадити як корисну альтернативу? Чи правда, що найкориснішою вважається середземноморська дієта?

- Так. Це швидше модель харчування, ніж дієта, але вона є привабливим прикладом. Що ближче ваш набір продуктів до цієї моделі, то краще.

В Україні на такий варіант харчування дивляться з обережністю: це психологічні моменти. Коли говоримо слово "середземноморське", у багатьох виникає дисонанс: де умовний Луганськ, а де Середземномор'я? У нас є свої продукти та страви. Було б утопічно вважати, що українці у своїй масі готові дотримуватись середземноморського типу харчування: генетично та культурно люди мають певні симпатії.

– На який відсоток наше здоров'я залежить від того, що ми їмо? Чи правда, що за допомогою дієти можна бути здоровішим і довше жити?

- Звісно, ​​правда. Щонайменше на третину наше здоров'я залежить від харчування, якщо не більше. А зі способом життя – більш ніж на 50%. Важливо відмовитися від шкідливих звичок та бути фізично активним. І справа не в тому, на скільки днів чи років це продовжить наше життя, а в тому, що альтернативи цьому способу поки що немає.

- Що буде корисним для всіх?

- Дотримуватись здорового збалансованого харчування, не курити і краще зовсім не вживати алкоголю. І не забувати про фізичну активність – 30-60 хвилин на день.

До речі

Целіакія – непереносимість глютену – підтверджується наявністю позитивних лабораторно-імунологічних показників. У середньому від цієї хвороби страждає 1-2% людства.

Целіакія може дати про себе знати не відразу. Серйозні наслідки від вживання глютену можуть проявитися ближче до 40-50 років. Пошкоджений кишечник гірше засвоює корисні речовини, що у віддаленій перспективі може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Від целіакії слід відрізняти алергію на глютен. Це дуже рідкісне захворювання, від якого може статися анафілактичний шок.

І ще. Дослідження не показали жодного зв'язку між вживанням продуктів із глютеном та зайвою вагою. Хіба що ви просто зменшите кількість борошняних продуктів у своєму раціоні.

Джерело матеріала
loader