"Кандидати погано читали закон". У ЦВК прокоментували можливість дебатів на "Олімпійському"
"Кандидати погано читали закон". У ЦВК прокоментували можливість дебатів на "Олімпійському"

"Кандидати погано читали закон". У ЦВК прокоментували можливість дебатів на "Олімпійському"

У ЦВК заявили, що запропоновані кандидатами у президенти дебати на НСК "Олімпійський" скидаються на форму передвиборчої агітації, а не на визначені законом "Про вибори Президента України".

Про це сказав заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко, передає Укрінформ.

"Те, про які дебати йдеться у постанові ЦВК, — це стаття 62 закону (Про вибори Президента України — ред.).

Дебати, про які говорять зараз два кандидати, це трішки не та стаття закону, тобто ідеться зараз про ті дебати, які регулюються як форма передвиборної агітації", - зазначив він.

Радченко наголосив, що стаття 62 визначає процедуру і строки проведення передвиборчих теледебатів, які відбуваються на Суспільному телеканалі й оплачуються з державного бюджету.

На думку ж заступника голови ЦВК, скоріш за все кандидати на пост глави держави, коли говорять про дебати на "Олімпійському", мають на увазі форму агітації – її регулює статтею 58 закону про вибори Президента щодо "проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій".

За його словами, такі дебати мають оплачуватися з виборчих фондів кандидатів.

"Я не знаю, про що говорять кандидати, питайте у них, але, можливо, обидва кандидати погано читали закон.

Є передвиборні теледебати, 62-га стаття закону і постанова ЦВК стосується саме цього.

Коли один кандидат іншого викликає на дебати, то очевидно, що йдеться про частину 1 п.

3 статті 58 закону.

Оце різниця", - пояснив Радченко.

Водночас він нагадав, що доки ЦВК не ухвалила підсумковий протокол про результати голосування 31 березня та не оголосила другий тур, агітація кандидатів на пост президента не дозволяється.

Наступного дня Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила на теледебати Зеленського та чинного президента Петра Порошенка.

Ще через день радник Зеленського Руслан Рябошапка заявив, що не бачить сенсу у дебатах.

Водночас у соцмережах розпочалася хвиля під хештегом #хочубачитидебати.

2 квітня народні депутати Ірина Геращенко та Марія Іонова зареєстрували законопроект про обов’язкові дебати кандидатів в президенти перед другим туром виборів.

Але керівник комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар висловила сумнів у тому, що "правила можна змінювати під час гри".

Наступного дня, 3 квітня, сам Зеленський викликав Порошенка на дебати, але озвучив низку умов.

Серед них – місце проведення на стадіоні "Олімпійський", але його адміністрація невдовзі заявила, що не отримувала заявок на проведення дебатів між кандидатами в президенти.

Суспільне зі свого боку заявило, що організувати трансляцію зі стадіону "Олімпійський" технічно можливо, однак юридично зустріч кандидатів у президенти в такому форматі неможливо назвати дебатами.

У Суспільному посилаються на положення Центрвиборчкому щодо проведення дебатів, у якому зазначено їхнє місце – студія національного мовника.

Там готові провести дебати на "Олімпійському", якщо ЦВК змінить відповідні документи.

Уночі проти 4 квітня президент Порошенко відреагував на пропозицію Зеленського та погодився провести публічні дебати на стадіоні.

Источник материала
Поделиться сюжетом