Порошенко звільнив скандального Демчину з посади першого заступника голови СБУ
Порошенко звільнив скандального Демчину з посади першого заступника голови СБУ

Порошенко звільнив скандального Демчину з посади першого заступника голови СБУ

21:54, 18 травня 2019.

Політика.

У березні 2017 року Павло Демчина став фігурантом скандалу щодо невідповідності задекларованого ним майна та доходів умовам реального життя.

Порошенко звільнив Демчину \ УНІАН.

Президент Петро Порошенко звільнив Павла Демчину з посади першого заступника голови Служби безпеки України - начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Текст відповідного указу №280/2019 оприлюднено на сайті президента.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2017 року Демчина став фігурантом скандалу щодо невідповідності задекларованого ним майна та доходів умовам реального життя.

Деякі ЗМІ інформували, згідно з декларацією за 2015 рік, Демчина проживає у відомчому гуртожитку СБУ, не має власного житла, автомобіля чи заощаджень.

При цьому його цивільна дружина, яка є матір’ю його трьох дітей, є власницею елітних автомобілів та мешкає у розкішному заміському маєтку.

10 березня 2017 року у НАБУ поінформували, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила провадження «за фактом незаконного збагачення першого заступника голови Служби безпеки України (ст.

368-2 Кримінального кодексу)».

Підставою для цього стали матеріали журналістських розслідувань.

У травні 2017 року голова СБУ Василь Грицак заявив, що, згідно із законодавством, декларації співробітників спецслужби заборонено оприлюднювати.

14 вересня 2018 року детективи НАБУ підготували повідомлення про підозру Демчині у вчиненні кримінального правопорушення за ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу ("незаконне збагачення").

Так, слідство встановило, що з 26 квітня 2015 року по 31 грудня 2016 високопосадовець набув у спільну власність активи та здійснив витрати на суму щонайменше 6,4 млн грн.

Йдеться, зокрема, про новий автомобілі Land Rover Range Rover Sport, MERCEDES-BENZ V250, земельні ділянки в передмісті Києва (0,1011 га та 0,1072 га відповідно), а також квартиру біля зазначених земельних ділянок.

За версією слідства, високопосадовець СБУ в період з 26.04.2015 по 31.12.2016, не маючи попередньо отриманих доходів, які б дозволяли йому в подальшому заощадити грошові кошти для набуття активів у значному розмірі, придбав та забезпечив реєстрацію на членів своєї сім’ї активів на загальну суму щонайменше 3,76 млн грн, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами.

26 лютого 2019 року Конституційний суд визнав неконституційною ст.

368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

13 травня голова правління ГО "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що Порошенко таємно присвоїв Демчині звання генерал-полковника.

#СБУ#звільнення#Демчина.

Источник материала
Поделиться сюжетом