19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Апеляційний суд відновив дію процедури банкрутства компанії "Центренерго"
Апеляційний суд відновив дію процедури банкрутства компанії "Центренерго"

Апеляційний суд відновив дію процедури банкрутства компанії "Центренерго"

Державна компанія "Центренерго", яка є об'єктом відразу декількох кримінальних проваджень про мільярдні розкрадання, де прямими одержувачами доходів називають екс-президента Петра Порошенка і яка після президентських виборів перейшла під контроль олігарха Ігоря Коломойського знову знаходиться в процедурі банкрутства.

Такий проміжний вердикт Апеляційного суду за позовами відразу двох кредиторів, який скасував як незаконну та прийняте в порушення одразу кількох норм процесуального права, рішення Господарського суду р.

Києва від 19 серпня 2019 року за позовом Фонду державного майна України, очолюване протеже Ігоря Коломойського.

На думку ключових кредиторів спроби ФДМ за ініціативою припинення процедури банкрутства "Центренерго" пов'язані зовсім не з наміром приватизувати компанію, а з метою уникнути контролю з боку кредиторів компанії за здійсненням операцій, що приносять мільярдні збитки державної "Центренерго" в інтересах конкретного олігарха.

Сам керівник ФДМ Віталій Трубаров визнав факт корупційних схем у роботі "Центренерго", при цьому дивним чином відсторонився від коментарів щодо зміни менеджменту компанії.

Виглядає це щонайменше дивно, враховуючи той факт, що рішення про зміну керівництва "Центренерго" приймалося його безпосередніми підлеглими порушення багатьох нормативних актів без проведення конкурсних процедур, а також оцінки професійних навичок та досвіду роботу призначаються на керівні посади персоналій.

Також, керівник ФДМ заявив про черговий підготовці до приватизації "Центренерго", яка виставлялася на продаж перед президентськими виборами в грудні 2018 року зі стартовою оцінкою в 6 млрд грн, проте процес приватизації був заблокований судом за позовом кредиторів.

Дане твердження керівника ФДМ також не піддається здоровому поясненню, т.

визначенням Окружного суду р.

Києва від 22.05.19 за позовом компаній Віталія Кропачева ФДМ прямо заборонено вчиняти будь-які дії щодо приватизації "Центренерго".

За численними розслідуванням журналістів з моменту зміни менеджменту в "Центренерго" і перехід на постачання за прямими договорами в рамках нової моделі енергоринку вугілля закуповувався за передоплатою і завищеною ціною у прямо афілійованих з Ігорем Коломойським компаній зі статутним капіталом всього в 1.000 грн, а вироблена електроенергія за прямими договорами реалізовувалася вже також через фірми-посередники, також пов'язані з олігархом, підприємствам самого Ігоря Коломойського.

Таким чином, з моменту зміни керівництва державна "Центренерго", що знаходиться в процедурі банкрутства з 2004 року, з прибуткової компанії продемонструвала збиток в 1,3 млрд грн.

Зовсім нещодавно комітет кредиторів "Центренерго" прийняв рішення про перехід до процедури санації у зв'язку з явними незаконними діями нового складу керівництва "Центренерго" і прямого доведення най теплової генерації в Україні до стану неплатоспроможності.

За фактами розкрадання мільярдів і виведення на закордонні рахунки мільярдів коштів з державної "Центренерго" Антикорупційна прокуратура порушила кримінальну виробництво за ст.

191 КК України (розкрадання в особливо великих розмірах), а після цього Служба безпеки України під керівництвом Івана Баканова, одного з небагатьох людей з оточення Президента Володимира Зеленського, справді відданих і довірених осіб, порушило кримінальну провадження щодо розкрадань на "Центренерго" за ст.

258 КК України (фінансування терористичних організацій), а також Генеральна прокуратура України визнала екс-нардепа Дмитра Крючкова, як кінцевого бенефіціара основного кредитора і заявника за вказаними кримінальними провадженнями потерпілим, що відкриває можливість накладення арештів на рахунки та активи самих Петра Порошенка і його бізнес-партнера Ігоря Кононенка.

У своєму недавньому коментарі ЗМІ Ігор Коломойський, навіть не заперечують свій вплив діяльність державної компанії, стверджував, що вимоги Крючкова до "Центренерго" у сумі 1,8 млрд грн є завищеними і найближчим часом будуть подані відповідні матеріали в правоохоронні органи.

При цьому, "Центренерго" письмово визнала вимоги Крючкова на 387 млн грн і 52 млн грн, що вже частково підтверджено судовими експертами.

Одночасно з тим, не погодивши, згідно із законодавством, з арбітражним керуючим, підзвітним комітету кредиторів, договорами, електроенергія, вироблювана "Центренерго" була відпущена нижче собівартості виробництва, тобто збиток, цілого ряду промислових підприємств, одним з акціонерів яких є сам олігарх Коломойський.

Двома днями раніше, 10 вересня, Кабінет Міністрів України під керівництвом Олексій Гончарука відмовив у затвердженні на посаду голови правління компанії протеже Ігоря Коломойського Віталія Потапенка.

Крім Потапенко, до складу дирекції "Центренерго" увійшли люди з оточення Олександра Януковича, який курирував роботу "Центренерго" до моменту початку роботи формули "Роттердам+", коли кураторство над роботою компанії перейшло до Ігоря Кононенка, - бізнес-партнера екс-президента Петра Порошенка.

І вже в той же день Президент України Володимир Зеленський провів офіційну зустріч з олігархом Ігорем Коломойським, однією з основних тем якої була сфера енергетики.

Виходячи з проміжного вердикту суду та законодавства про банкрутство, менеджмент "Центренерго" при укладанні договорів на закупівлю вугілля, так і на продаж електричної енергії зобов'язаний узгоджувати операції з арбітражним керуючим і комітетом кредиторів, що певною мірою відновлює статус-кво в очевидному протистоянні між менеджерами Ігоря Коломойського і кредиторами, одним з яких, другим за рівнем вимог, є "ДТЕК" Ріната Ахметова.

Источник материала
Поделиться сюжетом