Заступниця Смолія Рожкова причетна до виведення грошей з «проблемних» банків - розслідування
Заступниця Смолія Рожкова причетна до виведення грошей з «проблемних» банків - розслідування

Заступниця Смолія Рожкова причетна до виведення грошей з «проблемних» банків - розслідування

15:27, 11 грудня 2019.

Фінанси.

32.

Політологи називають Рожкову ліпшою приятелькою екc-очільниці Нацбанку Валерії Гонтаревої.

Катерина Рожкова / фото УНІАН.

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова причетна до виведення грошей з «проблемних» банків.

Про це йдеться у розслідуванні інформаційного порталу «Стопкор».

Журналісти-розслідувачі стверджують, що за роки кар’єри Рожкова встигла нажити дружніх і ділових зв’язків у певних колах.

Зокрема, політологи називають Рожкову ліпшою приятелькою екc-очільниці Нацбанку Валерії Гонтаревої, яку підозрюють у лобіюванні інтересів «Банку Москви» та російського «ВТБ-банку».

У 2006-2008 роках обіймала посади заступника голови правління, члена правління, відповідального працівника з фінансового моніторингу, радника голови правління «Ерсте.

У 2010 році стала заступницею голови правління «Фінбанку», а ще через три роки перейшла на аналогічну посаду до «Платинум Банку».

З 2014 року до червня 2015-го виконувала обов’язки голови правління цього банку.

Як стверджують журналісти, подальше кар’єрне зростання Рожкової забезпечили її колишні роботодавці – Борис Кауфман та Олександр Грановський, які мають стосунок до «Фінбанку» та «Платинум Банку» відповідно.

За даними ЗМІ, саме ці одеські бізнесмени лобіювали призначення Рожкової у 2015 році на серйозну посаду в НБУ, сподіваючись взамін на різноманітні послуги і поступки з боку регулятора.

За інформацією розслідувачів, у 2015 році тодішня очільниця департаменту банківського нагляду Рожкова допомогла вивести з «платинового» банку понад 1 мільярд гривень коштів, виділених на рефінансування.

В довідці ГУМВС правоохоронці зазначили, що це було «відмивання» коштів, стверджує портал.

За даними журналістів, прізвище Рожкової фігурує у п'яти кримінальних провадженнях.

Досить показовим є провадження №42016000000000885, яке розслідували слідчі Нацполіції, щодо розтрати посадовцями «Платинум Банку» понад 1,1 млрд гривень.

За даними «Стопкору», у період, коли в правлінні банку працювала Рожкова - з грудня 2013 року по лютий 2014 року, банкіри уклали кредитні угоди з низкою фіктивних підприємств, підконтрольних близьким до банку особам: ТОВ «Тітан-Південь», ТОВ «Кодос Інвест», ПП «Логістик Транс», ТОВ «Стратагема-Інвест», ТОВ «Ошер», ТОВ «ФК «Реал-Інвест» та ТОВ «ФК Бізнесфінанс».

Кредити, надані цим фірмам, нібито мали бути витрачені на придбання зернозбиральних комбайнів, оргтехніки, освітлювальних приладів, тощо у постачальників-нерезидентів Emportesa Trading LTD, Ormovinia Enterprises LTD, Bretasia.

Trading Limited.

В якості застави за позиками підприємці передали банку майнові права на товар, який мали придбати за кредитні кошти.

Але товар в Україну так ніколи і не постачали.

«При цьому, всупереч цільовому призначенню, частина кредитних коштів скеровувалась на погашення кредитних зобов’язань підприємств перед ПАТ «Фінбанк» (де свого часу засвітилась пані Катерина), а частина коштів скеровувалась на рахунки нерезидента Carosan Trading LTD (Рига, Латвія), що не було передбачено умовами кредитних договорів», – йдеться у матеріалах справи.

І та сама балтійська компанія Carosan Trading LTD, яка фігурує у ще одному провадженні №22017000000000423 від 23.11.2017, ініційованому Службою безпеки України за фактом відмивання коштів «Укргазбанком» та «Промінвестбанком».

Журналісти наголошують, що свого часу інспекційні перевірки Нацбанку підтвердили факти порушень в діяльності «Платинум Банку» у 2014-2015 роках, зокрема, й факт подання банком недостовірної інформації до НБУ.

Наприкінці 2016 року були оприлюднені записи телефонних розмов заступниці голови НБУ зі своїми екс-роботодавцями з «Платинуму».

У лютому 2017-го детективи НАБУ за підсумками вивчення аудіозаписів повідомили про намір відкрити кримінальне провадження стосовно можливої корупції.

На цих плівках жіночий голос, схожий на голос Катерини Рожкової, обіцяє Дмитру Зінкову, Григорію Гуртовому і Борису Кауфману просувати потрібні рішення і домовлятися з потрібними людьми.

Цим подіям передував обшук, проведений у будинку Рожкової співробітниками Нацполіції у жовтні 2016-го, коли правоохоронці вилучили мобільник чиновниці.

Розслідування, в рамках якого копи проводили обшук, стосувалось банку «Михайлівський».

Йшлося про ймовірну причетність Рожкової до доведення цієї установи до банкрутства і махінацій на користь «Платинум Банку».

Як повідомили медіа з посиланням на ГПУ, 19 травня 2016 року Ігор Дорошенко звільнився з посади голови правління ПАТ «Банк Михайлівський», а вже наступного дня він став виконавчим директором холдингу PT Platinum Public Ltd.

Ще через 3 дні «Михайлівський» визнали неплатоспроможним.

А у серпні того ж року Дорошенку оголосили підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч.

5 ст.

191 і ст.

218-1 ККУ.

Як стверджують прокурори, зловживаючи своїм службовим становищем, на підставі протиправного договору він перерахував 870 млн грн фейковій фірмі, що спричинило крах банку.

Зауважимо, що Нацбанк вперше визнав «Михайлівський» проблемним ще в квітні 2015 року та згодом зняв частину обмежень, відкривши банку поле для операцій з коштами фізичних осіб понад суму, гарантовану Фондом гарантування вкладів.

Як з’ясували журналісти, це також дозволило залучити гроші на рахунки «прокладки» – фінансової компанії «Плеяда», яка придбала кредитний портфель фізичних осіб банку на суму майже 700 мільйонів гривень і вже наступного дня передала іншій фірмі – ТОВ «ФК «Фагор», пов’язаній з «Платинум Банком».

За даними ЗМІ, майже аналогічну аферу банкіри прокрутили і в інших кредитних установах.

Так, у 2015 році керівники Нацбанку ініціювали низку позапланових інспекцій у «Радикал Банку».

Результат перевірок – установу визнали неплатоспроможною попри відсутність ґрунтовних доказів небезпеки для вкладників.

Тим самим банку завдали шкоди на понад 128 мільйонів гривень.

При цьому як окружний суд, так і інші інстанції визнали дії НБУ протиправними.

Ще декілька оборудок стосуються вже згаданого вище «Промінвестбанку» – доньки російського «Внешэкономбанка», кажуть розслідувачі.

Як повідомили репортери газети «Вести», сотні мільйонів державного підприємства «Украерорух», які надійшли до «Платинуму» незадовго до його банкрутства, дозволили банку закрити зобов'язання саме перед «Промінвестбанком».

Вказівка розрахуватися з росіянами нібито прийшла прямісінько з НБУ.

За інформацією Ігоря Луценка, незадовго до цього тодішня очільниця Нацбанку Гонтарева мала кілька зустрічей з новим головою «ВЕБ», випускником академії ФСБ Сергієм Горьковим.

Інша справа, де фігурує «Промінвестбанк», стосується розрахунків з «Укрзалізницею».

Залізничники заборгували банку 120 мільйонів доларів, проте «Промінвест» вирішив продати це зобов’язання компанії-нерезиденту.

За даними журналістів, це офшорна компанія.

Зі свого боку в РНБО заборонили банку проводити фінансові операції з виведенням коштів за межі України.

Але «Промінвестбанк» звернувся до НБУ і Рожкова дала добро.

«У такий спосіб сотні мільйонів доларів фактично «злили» за кордон», - стверджують розслідувачі.

Як стверджують інсайдери «Стопкору», Рожкову пов’язують з «Промінвестом» не лише бізнес-інтереси, але й особисті стосунки.

За неофіційними даними, Катерина Рожкова була цивільною дружиною голови правління «Промінвестбанку» Андрія Рожка.

Наприкінці жовтня 2019 року головного спеціаліста Нацбанку Євгена Піскотіна спіймали «на гарячому» на хабарі у 50 тисяч доларів.

За даними журналістів, гроші підлеглий мав передати саме Рожковій.

В обмін на винагороду вона нібито мала виступити гарантом у шахрайській змові.

Про це «Стоп.

Кору» стало відомо з власних інсайдерських джерел.

5 листопада цього року члени Ради Нацбанку визнали діяльність Правління НБУ в частині формування та реалізації валютно-курсової політики у 2019 році неефективною та такою, що не відповідає сучасним викликам розвитку країни.

#НБУ#Рожкова.

Источник материала
Поделиться сюжетом