19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ЗМІ: Спецконфискация активів АІС за борги Святаша та Полякова створила історичний прецедент захисту кредиторів і інвесторів в Україні
ЗМІ: Спецконфискация активів АІС за борги Святаша та Полякова створила історичний прецедент захисту кредиторів і інвесторів в Україні

ЗМІ: Спецконфискация активів АІС за борги Святаша та Полякова створила історичний прецедент захисту кредиторів і інвесторів в Україні

Застосована українськими судом і агентством АРМА процедура спецконфискации активів корпорації АІС для відшкодування збитків кредитора відкриває нову сторінку у відносинах України з інвесторами і захисту прав кредиторів.

Про це пишуть журналісти Delo.uaпідбиваючи підсумок більш ніж 10-річної історії про стягнення кредитних боргів одіозних екс-регіоналів Дмитра Святаша та Василя Полякова перед входить до міжнародної фінансової групи BNP Paribas Укрсиббанком.

"Рішенням по справі АІС створений прецедент покарання гібридних політиків, які, прикриваючись статусом нардепа, творять безчинства. Злодій повинен сидіти у в'язниці, борги повинні бути повернені. Справою займалися АІС Антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань, частиною справи — Генпрокуратура і Національна поліція. Десятирічна історія шахрайства і махінацій бенефіціарів АІС дала про себе знати", — пишуть автори матеріалу, підсумовуючи фінал ганебної для інвестиційного іміджу України історії. У часи панування "регіоналів" про кричущий поведінці бенефіціарів корпорації АІС розповідав французький посол, адже BNP Paribas — материнська структура Укрсиббанку, "родом" з Франції. Банкіри писали колективні листи про махінації Святаша та Полякова.

Як відзначають журналісти, на тлі цієї історії досить іронічними, і навіть знущальними виглядали багаторічні заклики української влади про інвестування в українську економіку та розширення кредитування бізнесу і населення.

"стрясали Повітря, але гроші банку ніхто не повертав. — пишуть автори, — При Порошенко вооз з місця теж не особливо активно зрушувався. Справа тривало так довго, що його, розгорнутий опис займає багато сторінок. Група DCH навіть офіційно закликала владу позбавити бенефіціарів АІС політичної недоторканності і вскрывала факти зловживань Святашем статусом депутата Верховної Ради України, який "регіонал" використовував для ухилення від сплати податків, тиску на суди, органи прокурорського нагляду і правопорядку".

Експерти, як і журналісти одностайно назвали знаковим рішення Дніпровського суду Києва про застосування процедури спецконфискации активів АІС для компенсації втрат кредитора. А позиція АРМА у цьому процесі, на їх думку, демонструє, що держава Україна здатна захистити інтереси доброчесної бізнесу та інвесторів.

"Відшкодування збитків, завданих потерпілому ТОВ "Українська металургійна компанія"… …здійснити за рахунок коштів, від реалізації конфіскованого майна Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), а решту зарахувати у власність держави. Речові докази по справі, до яких застосована спецконфискация, передані у власність держави", — сказано в судовому вердикті про відшкодування збитків кредитора на суму понад 2,288 млрд грн.

Цим рішенням суду підтверджено застосування процедури спеціальної конфіскації активів групи "АІС", якими розпоряджається АРМА, а керує уповноважена компанія. Кошти, виручені від продажу цього майна, відшкодують кредитору збитки, завдані за більш, ніж 10 років існування заборгованості.

"АРМА у справі АІС довело, що ця структура дієздатна, а інструменти захисту сумлінних підприємців ефективні. Рішення суду дає позитивний сигнал всім, хто сподівається залучити до відповідальності зловмисних боржників. Бізнес бачить, що влада повернулася до нього обличчям", — прокомментировал результат процесу аналітик Володимир Цибулько.

Його колега Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій, зазначає, що АРМА, як ефективний інструмент захисту інтересів держави, кредиторів та інвесторів, буде регулярно піддаватися нападкам тих, хто хоче ухилитися від відповідальності: "Президент України і його команда тримають курс на створення в нашій країні інвестиційного простору, куди можна вкладати гроші. Судове рішення по поверненню боргів АІС доводить: АРМА може грати ключову роль у виконанні пов'язаних з цим курсом завдань — захисту прав інвесторів та відшкодування збитків, нанесених економічними злочинцями. Саме тому АРМА завжди будуть атакувати всі ті, кому правоохоронці наступили на хвіст", — підсумував Карасьов.

Створені АРМА і судом прецеденти — чіткий сигнал потенційним інвесторам, що їхні інтереси будуть захищені на рівні держави: "Караючи недобросовісних позичальників з АІС, суд працював на міжнародний імідж України. Адже процес пов'язаний з поверненням грошей, вкрадених у BNP Paribas — найбільшої фінансової групи Європи. Думаю, цей досвід притягнення до відповідальності зарвалися позичальників стане в нагоді всім іноземним банкірам та іншим інвесторам, які працюють в Україні", — прокоментував результат процесу популярний блогер Кирило Сазонов.

Источник материала
Поделиться сюжетом