Дослідники виявили у серці літніх шимпанзе кістку
Дослідники виявили у серці літніх шимпанзе кістку

Дослідники виявили у серці літніх шимпанзе кістку

Вчені з’ясували, що у старих шимпанзе в серці можуть з'являтися ділянки закостянілої тканини.

Про це пише ScienceAlert.

За словами дослідників, у деяких шимпанзе з віком може формуватися мінералізована тканина - "серцева кістка".

Виявлення нової кістки у нового виду - це рідкісна подія, особливо у шимпанзе, у яких анатомія така ж, як у людей. У зв'язку з цим виникає питання про те, чи можуть деякі люди також мати це утворення.
анатом Катрін Ратленд з Ноттингемського університету

"Серцева кістка" з’являється і у корів, видр та верблюдів, однак навіть у них вона не є основною і може утворитися лише у деяких дорослих особин. Вчені кажуть, що ця кістка виконує механічну функцію: вона підтримує скорочення серця і підвищує витривалість, хоча цьому немає точних підтверджень.

У серці людини є тверді ділянки хряща, однак утворення саме кістки завжди вказує на патологію. Серце шимпанзе схоже на людське, і з віком вони також дуже схильні до хвороб серцево-судинної системи. Тому появу у них в серці мінералізованих ділянок вчені теж пов'язують з хворобою.

Катрін Ратленд разом із колегами дослідила серця 16 шимпанзе віком до 59 років. У трьох виявили фіброз міокарда - затвердіння сполучних тканин, яке може призводити до порушення ритму серцевих скорочень, часом і до зупинки. "Серцеву кісточку" виявили у всіх трьох хворих шимпанзе.

Також її знайшли і у приматів зі здоровим серцем, а у одного виявили ділянку затверділої хрящової тканини, що може бути початком формування кістки.

Закостеніння може бути частиною патологічних процесів, що можуть призвести до загибелі, однак воно може стати і механізмом захисту, що підтримує слабші тканини серця.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, мініатюрні печінки, вирощені з клітин шкіри людини, були успішно імплантовані лабораторним щурам і вижили протягом чотирьох днів всередині тварин-господарів.

Источник материала
loader
loader