Bloomberg: Приклад України може допомогти побороти кризу після COVID-19
Bloomberg: Приклад України може допомогти побороти кризу після COVID-19

Bloomberg: Приклад України може допомогти побороти кризу після COVID-19

Економіка світу не відновиться після пандемії, поки лідери не зможуть переконати своїх громадян, що вони витрачають державні гроші розумно.
Для подолання економічних наслідків COVID-19 урядам доведеться стати більш прозорими / УНІАН

Світ не позбудеться від коронавірусу, поки не з'явиться безпечна й ефективна вакцина, доступна всім. І відновлення після серйозних економічних наслідків пандемії не почнеться без нової соціальної угоди між урядами й громадянами, яка була б заснована на прозорому, відповідальному й гідному довіри управлінні.

Про це на сторінках Bloomberg пише економіст Нґозі Ононьо-Івеала, додаючи, що з кожним днем продовження кризи цінність більш відкритого уряду стає дедалі очевиднішою. Подбати про те, щоб медичне обладнання, а згодом і вакцини, були доставлені тим, хто найбільше їх потребує, - це головний виклик для врядування.

Вже зараз багато країн борються з штучним завищенням цін, розпадом ланцюгів поставок і навіть корупцією в процесі закупок обладнання включно засобами особистого захисту. У відчаї деякі уряди підписували угоди з постачальниками, які раніше не займалися доставкою речей, які потрібні в розпал пандемії. І надто часто такі нові постачальники зазнавали невдачі.

"Єдиний спосіб провести надзвичайні закупки швидко й ефективно - це зробити процес прозорим, опублікувавши дані про всі тендери й контракти. Саме таку мету переслідує система закупок в Україні: громадянське суспільство стежило за цінами на хірургічні маски впродовж останніх кількох тижнів і звертало увагу на потенційне шахрайство", - йдеться в статті.

Парагвай і Колумбія застосували схожі підходи, опублікувавши подробиці контрактів як відриті дані. А незалежні групи відстежували різницю в цінах різних постачальників обладнання, пов'язаного з COVID-19. На тлі посилення роботи над вакцинами нова ініціатива Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT) була створена як аналогічний підхід до забезпечення засобів діагностики, терапії й лікування.

Цю відкритість потрібно розширити на спеціальні бюджети, які були створенні для фінансування систем охорони здоров'я й пакетів економічного стимулювання. Навіть у нормальні часи міністерства фінансів повинні були публікувати свої бюджети так, щоб це сприяло відповідальності й заохочувало залучення громадськості. Тепер ще важливіше переконати платників податків, що гроші витрачаються на основі правильної пріоритетності.

Відкриття даних про закупки й бюджети буде мати бажаний ефект лише в тому випадку, якщо громадянам і громадським організаціям можна буде стежити за потоком грошей. Журналісти в кількох країнах вже використали закони про свободу інформації й журналістські розслідування, щоб пролити світло на невиконані контракти щодо закупки медичного обладнання, укладені з сумнівними, новоствореними компаніями.

Це можливо лише за умови, що свобода, громадянські свободи й громадський простір будуть захищені. В деяких країнам пандемія COVID-19 була використана для того, щоб приховати придушення громадянського суспільства й підірвати демократичні свободи. Це дуже недалекоглядна поведінка, яка ще більше нашкодить довірі громадян до своїх урядів, яка гостро необхідна у часи кризи.

Хоч такі реформи буде не просто виконати, вони врятують життя в короткостроковій перспективі й збудують сильніші суспільства в довгостроковій.

Читайте новини світу і переклади зарубіжної преси на каналі УНІАН ІноЗМІ

Источник материала
Поделиться сюжетом