Як стартувала IV сесія Верховної Ради та який порядок денний ухвалили депутати – включення
Як стартувала IV сесія Верховної Ради та який порядок денний ухвалили депутати – включення

Як стартувала IV сесія Верховної Ради та який порядок денний ухвалили депутати – включення

Боротьба з другою хвилею коронавірусу, подолання економічної кризи через епідемію та ухвалення державного бюджету на наступний рік — ці пріоритетні завдання для парламентарів під час четвертої сесії окреслив голова Верховної Ради.

Також народні обранці підтримали сьогодні десяток законопроєктів.

Подробиці – у кореспондентки "5 каналу" Ірини Сисак.

До середини вересня уряд має подати проєкт бюджету.

Тоді візьмуться до його доопрацювання.

"Перед нами будуть стояти важливі питання і в подальшому.

Три з головних – друга хвиля коронавірусу, глобальна економічна криза, буде великий виклик – це державний бюджет на 2021 рік", – заявив Дмитро Разумков, голова ВР.

"Ми очікуємо бюджет від Мінфіну до 15 вересня", – заявив Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Щодо бюджету на цей рік депутати кількох фракцій, зокрема "Європейської солідарності", звернулися до уряду з проханням виділити кошти на освіту з фонду боротьби з коронавірусом.

Кажуть, на початок навчального року з цього фонду не виділено коштів.

"У освіти забирають понад 5 млрд грн у цей фонд, а потім місцевій владі наказують самостійно забезпечити і антисептиками, і масками школи.

У результаті цього багато шкіл відриваються без засобів захисту" – зауважила нардеп від "ЄС" Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Верховна Рада України ухвалила постанову про порядок денний четвертої сесії дев'ятого скликання (№3050а), повідомляє "УНІАН".

За це рішення проголосували 243 народних депутата із 370, зареєстрованих в сесійній залі.

Цією постановою затверджується перелік законопроектів, підготовлених до розгляду на пленарних засіданнях, та законопроектів, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії.

Відповідні переліки займають 74 сторінки.

Серед законопроєктів, зокрема:.

проєкт закону про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (№1013), проєкт закону про внесення змін до статті 93 Конституції (щодо законодавчої ініціативи народу) (№1015), проєкт закону про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції (щодо уповноважених Верховної Ради) (№106).

Також у цьому переліку законопроект про внесення змін до статті 81 Конституції (№1027) та проєкт закону про внесення зміни до статті 85 Конституції (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради) (№1028).

Крім того, планується розглянути на сесії проєкт закону про внесення змін до закону "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо підстав звільнення директора НАБУ за корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення (№2656).

У цьому переліку також проєкт про внесення зміни до закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" (№2636).

Серед законопроєктів, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії, зокрема, про внесення змін до статті 133 Конституції (щодо перейменування Кіровоградської області) (№0967), проєкт закону про внесення змін до статті 133 Конституції (щодо перейменування Дніпропетровської області) (№0968) та проєкт закону про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи) (№1017).

Також передбачено винести на розгляд парламенту проєкт закону про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612).

Серед іншого, у цьому переліку і проєкт постанови про невідкладні заходи для припинення бойових дій та відновлення миру, імплементації Мінських угод (№1120) та проєкт закону про створення та функціонування вільної економічної зони "Донбас" (№1093), а також про особливості управління окремими територіями Донецької та Луганської областей (№1099).

Також у постанові міститься перелік 212 законопроєктів, які комітети ВР за висновками їх попереднього розгляду пропонують не включати до порядку денного четвертої сесії.

Крім того, у ній наводиться перелік 9 законопроєктів, включених до порядку денного третьої сесії ВР, щодо яких надійшли заяви про їх відкликання.

Депутати ініціювали створення ТСК щодо вагнерівців, яких затримали у Білорусі, адже з кількох джерел лунала думка, що це була спецоперація українських спецслужб, яка бла зірвана.

"Важливе запитання – про те, що сталася зрада на найвищому рівні в керівництві держави.

Де ТСК?", – наголосив нардеп від "ЄС" Олексій Гончаренко.

Источник материала
loader
loader