20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Суми можуть сягати тисячі доларів: скільки отримують фанати президента в соцмережах
Суми можуть сягати тисячі доларів: скільки отримують фанати президента в соцмережах

Суми можуть сягати тисячі доларів: скільки отримують фанати президента в соцмережах

Скільки отримують так звані Зе-боти за свою роботу

Донедавна в мережі часто можна було почути слово "порохобот" (той, хто підтримує п'ятого президента), сьогодні ж існує феномен Зе-ботів.

Про це передають "Вести".

Боти - це пусті акаунти, якими керують спеціально навчені люди (часто це можуть бути навіть студенти). Як пишуть "Вести", не завжди авторами коментарів у соцмережах є "живі" люди, з якими можна зав'язати дискусію. Часто це просто куплені акаунти.

Як говорить ботовод зі стажем - Ольга Т. - більшість таких акаунтів куплені або створені з метою "розгонки" тезисів в тих рамках, які встановив замовник.

Так, наприклад, під постом офіційної сторінки Офісу президента акаунт "Галина Ольховик" пише коментар:

"Плідних і успішних досягнень Володимиру Зеленському, кращому Президенту України, і Вашій команді заради будівництва квітучої, сильною, Незалежної України, заради благополуччя українського народу".

Її підтримує наступний персонаж: "Це Порошенко створив ситуацію, а їм тепер розгрібати". Проте, коли з ними почнуть сперечатися, ці "особи" таємниче зникають.

Подібна апатія, шаблонні фрази, втеча від дискусій - це і є головні ознаки того, що перед вами бот.

Політтехнолог і експерт Андрій Золотарьов переконаний, що, як правило, там працюють студенти з низьким рівнем гуманітарної підготовки. Вони не аналізують інформацію, не володіють мовою, мають кліпове мислення.

"Працюють конкуруючі ботмережі: найбільш потужні - у Петра Порошенка і у Віктора Медведчука. Ви дуже здивуєтеся, але методички, з якими сидять їхні люди, точнісінько повторюють одна одну, хіба що одні написані російською, а інші - мовою ", - коментує один із штабних політконсультантів.

Свої боти є і в Офісі президента. Вони з'явилися, говорять експерти, коли сталася ситуація зі звинуваченням у наркотиках. Далі допомога ботів знадобилася після призначення в Кабмін Гончарука.

За даними "Вестей", бюджетні кошти на них не витрачали, виключно "спонсорські". І в момент початку коронакризи, в березні-квітні 2020-го, майже всю діяльність вирішено було згорнути.

Звичайно, в ОП ніхто прямо не визнає, що користується послугами так званих "ботоферм".

Існують також, крім ботів, ЛОМи (російської "лидеры общественного мнения"), вони часто публікують якусь думку за попередньою домовленістю, а вже поотім її лайкають та репостять боти.

Цікава ціна питання. Захар Чистяков стверджує: суми за публікацію ЛОМа в Facebook стартують від $ 50 на аполітичні теми і можуть досягати $ 1 тис. за теми, які викличуть резонанс.

Источник материала
Поделиться сюжетом