19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Другий тур місцевих виборів: де вже підрахували результати та які були порушення – сюжет
Другий тур місцевих виборів: де вже підрахували результати та які були порушення – сюжет

Другий тур місцевих виборів: де вже підрахували результати та які були порушення – сюжет

Ще один раунд повторного голосування на місцевих виборах. З 11 міст без змін щонайменше у восьми – там переобралися чинні міські голови. Завершити підрахунок члени виборчих комісій мають до цієї п'ятниці. Тим часом спостерігачі вже підбивають підсумки: порушень було більше, ніж у першому турі та повторному голосуванні минулого тижня. Чи вплинули ці порушення на хід голосування, хто і де переміг? І скільки українців прийшли на дільниці. Розлогіше в матеріалі журналістів "5 каналу".

Минув ще один раунд виборів. Але нових облич на чолі українських міст не побільшало. Рівне – чи не єдине, де міським головою стала нова людина. Містяни обрали ректора духовної академії, кандидата від "Євросолідарності" Олександра Третяка. Він, за даними тервиборчкому, отримав 50,25 відсотка.

"Наші першочергові плани – це забезпечення лікарень киснем", – каже Олександр Третяк, кандидат на посаду міського голови Рівного, "Європейська солідарність".

У Львові – без змін. Андрій Садовий залишається на посаді міського голови. За даними міського виборчкому, він отримує 61,5 відсотка голосів виборців. Складати присягу мали б у грудні, та Львівська виборча комісія поспішає.

"Комісія хоче завтра ранком скликати сесію. Це означає, що припиняються повноваження міського голови. А хто тоді має управляти містом?", – каже Андрій Садовий, міський голова Львова.

Привітав його з перемогою конкурент Олег Синютка.

"Я радий, що наступний голова Львівського ОТГ буде працювати з професійною сильною командою у Міській раді, яка одразу після виборів продемонструвала можливості до об'єднання", – наголошує Олег Синютка, кандидат на посаду міського голови Львова.

Посади, вочевидь, не позбудеться і міський голова Черкас. Чинний голова Анатолій Бондаренко, за даними екзитполу, набирає 54,25 відсотка виборців. Його конкурент від партії "Голос", підприємець Віктор Євпак, отримав 45,75 відсотка підтримки. У Дніпрі теж без оновлень. Переміг чинний міський голова Борис Філатов. Він отримав близько 81 відсотка голосів дніпрян, які прийшли на дільниці.

Новий старий міський голова схоже буде і в Ужгороді. Чинний голова міста Богдан Андріїв, за попередньою інформацією, набрав 50 відсотків голосів. Конкурента від партії "Слуга народу" Віктора Щадея він випередив усього на 3 відсотки – це трохи більше тисячі голосів.

"У нас переміг здоровий глузд, ви не піддалися на розіграші айфонів, макбуків, велосипедів, каністр з бензином", – говорить Богдан Андріїв, міський голова Ужгорода.

Лишився на посаді і чинний міський голова Слов'янська на Донеччині. Вадим Лях від "Опоблоку" набрав трохи більше 60 відсотків. Кандидат від ОПЗЖ Павло Придворов обійти його не зміг. Обидва є у базі "Миротворець" і в 2014-му як місцеві депутати голосувати за проведення референдуму про створення так званої ДНР.

"Ми впоралися, все буде добре", – каже Вадим Лях, кандидат на посаду міського голови Слов'янська, "Опозиційний блок".

А в Бердянську перемогу здобув кандидат від політичної партії "За майбутнє" Валерій Баранов – стати чільником міста він може вчетверте. Голова Миколаєва від партії міських голів "Пропозиція" Олександр Сенкевич теж переобрався.

У Полтаві перемагає Олександр Мамай, кандидат від партії "За майбутнє". Він уже був мером міста із 2010 по 2018. Його опонент від "Слуги народу" Сергій Іващенко визнав, що програв, але нібито через "систему підкупу" голосів. У Дрогобичі теж усе по-старому. Схоже, чинний міський голова Тарас Кучма залишиться на посаді. У день голосування спостерігачі помітили в місті автобус із сотнею молодиків. Спостерігачі припускають, їх найняли голосувати за гроші.

Та і загалом порушень цього разу більше, ніж під час першого туру.

"На 13,5 відсотка дільниць наші спостерігачі фіксували спроби фотографування виборчих бюлетенів. Цей показник суттєво вищий у порівнянні з виборами 25 жовтня, тоді не дотягував цей показник до 2 відсотків", – говорить Олександр Клюжев, старший аналітик громадянської мережі "ОПОРА".

Загалом, поліціянти відкрили 11 кримінальних проваджень та склали 10 адмінпротоколів за порушення у день голосування. Явка вища на 6 відсотків, ніж на виборах у містах минулої неділі – та прийшла лише третина виборців.

"Третина виборців, які не брали участь у виборах 25 жовтня і така ж імовірно чисельність 22 листопада, не брали участь у виборах у зв'язку зі станом здоров'я та пандемією коронавірусу", – каже Ольга Айвазовська, голова правління громадянської мережі "ОПОРА".

Бо про захист від коронавірусу на дільницях знову не подбали, вважають у Комітеті виборців. У Рівному були зіпсовані термометри, у Черкасах замість антисептика видали пляшку з невідомою речовиною.

"Оця пляшка з-під мінеральної води – це символ вчорашнього голосування і приклад того, як не потрібно організовувати протиепідемічні заходи на виборах", – зазначає Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

Біля дільниць спостерігачі помічали роздачу солодощів і попкорну. У Львові, Бердянську та Слов'янську обіцяли за голосування подарувати телефон за 30 тисяч.

"Виборцям пропонувалася прийти на дільницю, взяти участь в акції, зробити селфі з дільницею, поставити хештег і надіслати організаторам фото і взяти участь в акції по розіграшу Айфону 12", – каже Денис Рибачок, аналітик Комітету виборців України.

Представники "Опори" кажуть – виборці знову голосували за тих, кого знають.

"Щодо зловживання адмінресурсів – не обов'язково, ні. Сам факт, що один кандидат має напрацьований механізм комунікації з виборцем, а інший цього не має, надає перевагу чинному міському голові", – наголошує Олександр Клюжев, старший аналітик громадянської мережі "ОПОРА".

На підрахунок голосів, за законом, члени дільничних комісій мають 5 днів. Далі кандидати зможуть оскаржити результати у судах.

Марія Писаренко, Олександр Степанов, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом