31 грудня день святого Модеста: чого не варто робити в це свято
31 грудня день святого Модеста: чого не варто робити в це свято

31 грудня день святого Модеста: чого не варто робити в це свято

31 - го грудня, згідно з церковним календарем, християни вшановують пам'ять святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського.

Існують також іниіе назви цього святкового дна: Модест, Скотохранітель, Покров худоби. В цей день чоловіки збиралися на братчини, де пили пиво і їли м'ясо. Цей звичай пов'язаний з тим, що святий Модест - відомий захисник тварин.

Історія життя святителя Модеста

Гарячі новини суспільства читайте в нашому Telegram!

Як свідчить переказ, Модест народився у християнській родині і проживав в Малій Азії. Ще в юні роки він усвідомлював, що його шлях - чернецтво. Після прийняття постригу він був призначений настоятелем монастиря святого Феодосія Великого. Після численний нападів на Сирію і Палестину перських військ, Модест став на чолі Єрусалимської церкви і відновлював зруйновані персами християнські святі місця. Зокрема, храм Гробу Господнього.

Заборони дня 31-го грудня

У цей день жінки не повинні грати в карти, інакше курки виклюють всі огірки. Крім того, не варто залишати незакритим молоко, інакше туди пробереться нечиста сила, а ножі - на видноті, адже з їх допомогою вона може завдати поранення оточуючим. Крім того, для новорічної ночі існує ряд інших заборон. Наприклад, в цей час не до добра сваритися, бути одягненими в стару і брудний одяг, залишати неприбраним будинок. Чим більше ялинових гілок, гірлянд і свічок - тим більше ви захищені від підступів нечисті, і тим більше щасливим стане наступний рік.

Для 31-го грудня існують також приказки та прикмети:

  • Погода в день Модеста показує, яким буде червень.
  • Під час ходьби не чути хрускоту снігу або дме вітер із заходу (південного заходу), то незабаром потеплішає.
  • На полях немає снігового покриву - рік не буде врожайним.
  • Якщо снігом привалило навіть паркан, то літу бути неврожайним; при наявності ж проміжку, що розділяє паркан і сніг, - навпаки, врожайним.

Народженим 31-го грудня таланить на протязі всього життя, вони можуть вважати себе обраними долею. Цим людям потрібно носити топаз або бірюзу.

Раніше MY.UA повідомляв свіжі новини, наприклад, що ціни в Буковелі обурили українців, їх порівняли зі Швейцарією.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що ціни на огірки та мандарини взлетіли до небес.

Не пропустіть наші гарячі новини на каналі в Twitter та читайте нас в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом