19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В експертному центрі МОЗ досі немає навіть заявки на реєстрацію китайської вакцини – Думенко
В експертному центрі МОЗ досі немає навіть заявки на реєстрацію китайської вакцини – Думенко

В експертному центрі МОЗ досі немає навіть заявки на реєстрацію китайської вакцини – Думенко

Державний експертний центр МОЗ досі не отримав навіть формальної заявки на реєстрацію китайської вакцини від коронавірусу, тому в ближній перспективі очікувати на її реєстрацію не варто. Про це в ефірі ток-шоу "Країна" на "5 каналі" заявила колишня очільниця державного експертного центру МОЗ Тетяна Думенко.

"Процедурно заявка на реєстрацію вакцини Sinovac не надходила до державного експертного центру. Сьогодні на сайті центру, готуючись до ефіру, перевірила інформацію. У нас отримана заявка лише на одну вакцину – російського виробництва", – розповіла вона.

Думенко зазначила, що процедура експертизи включає в себе кілька етапів: подачу формальної заявки, проведення узгодження з МОЗ і проведення оплати експертизи.

"Реєстраційне досьє, яке дозволяло б говорити про повноту, чи відсутність даних – не надходило навіть по цій вакцині", – підкреслила вона і додала, що таким чином процедура реєстрації китайської вакцини навіть не розпочалася.

"Тому очікувати в найближчий час цього результату (реєстрації Sinovac – ред.) не доводиться", – пояснила Думенко наслідки.

"Ми можемо стверджувати, наскільки достатньо доказів ефективності, тільки ознайомившись з матеріалами реєстраційного досьє. По жодній з вакцин таке досьє не подавалось до Державного реєстраційного центру", – повідомила експерт.

У відповідь на запитання, чи не ставить поточна ситуація у більш вигідне положення російську вакцину, вона пояснила, що сама експертиза триває п'ять днів, але експертний центр може подавати два зауваження до виробників, відповідь на які той має надати протягом термінів у 90 днів, через що розгляд може бути подовжений.

"Спрогнозувати до кого з виробників будуть зауваження, якого змісту і скільки часу буде необхідно, щоб надати відповідь на зауваження на етапі подання заявки неможливо. Тому впевнено сказати, що вакцина, яка першою подала заявку буде й першою зареєстрована, не можна", – сказала вона.

Дивіться повний запис ток-шоу "Країна":

Нагадаємо, компанія, яка стала посередником між МОЗ України та китайським виробником вакцини від коронавірусу, пов'язана з ексрегіоналкою Раїсою Богатирьовою. Однак чинний міністр охорони здоров'я Максим Степанов не бачить в цьому проблем і заявив, нібито посередника вибирала китайська сторона.

Источник материала
Поделиться сюжетом