Понад 38 мільйонів людей на планеті вакцинувались від коронавірусу, а українцям поки лише обіцяють
Понад 38 мільйонів людей на планеті вакцинувались від коронавірусу, а українцям поки лише обіцяють

Понад 38 мільйонів людей на планеті вакцинувались від коронавірусу, а українцям поки лише обіцяють

В Національному інституті ядерної фізики Італії створили карту із щепленнями проти коронавірусу.  На ній вісім кольорів - це вісім рятівних препаратів, над якими працював світ. І кружечки на карті- показують частку вже вакцинованих у країнах. Найбільше на цей час їх в Ізраїлі. Тут колють найпоширеніший наразі препарат у світі: Pfizer/BioNTech. І вакцинували вже понад чверть населення країни. А до кінця березня 2021 року влада планує прищепити від коронавірусу усіх своїх громадян, яким понад 16 років.

У ВООЗ уже заявили про "вакцинний націоналізм": бо більшість вакцин скупили багаті країни. А бідні країни, або середньо-розвинені - ризикують залишитися без доступу до них, про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень

Схожий скандал - розгорівся в Україні. Бізнесмен Михайло Бродский запевнив, що в Україні колють контрабандну вакцину із Ізраїлю високопосадовці за тисячі доларів. За його словами, серед тих хто щепилися і прем'єр-міністр, і голова парламентського комітету з питань здоров'я. Аби довести, що це не правда, пропонує здати тести на антитіла. «Адже це суспільно важлива інформація. Ти глава комітету, тебе поставили розвивати і контролювати медгалузі», - каже Бродський.

Політики відреагували. Михайло Радуцький назвав це відвертою маячнею. «Немає сенсу навіть коментувати цю маячню. Мабуть, комусь дуже сумно уперше за десятиліття проводити в Україні різдвяні і новорічні свята, от і придумує таке... Однак хочу запевнити, щойно в Україні з'явиться вакцина – я публічно зроблю щеплення під камерами», - запевнив Радуцький .

А прем’єр Денис Шмигаль призначив перевірку. «Доручив МОЗ та МВС перевірити інформацію, оприлюднену в ЗМІ, щодо можливої підпільної вакцинації препаратами невідомого походження» –  написав Денис Шмигаль у Telegram.

У Службі безпеки України заявили, що розслідують "ввезення до України, зберігання і застосування отруйних чи сильнодійних лікарських засобів під виглядом вакцини Pfizer від COVID-19".

За інформацією Бродського, вакцину незаконно доставив Роман Гольдман. Він займається медичним туризмом  для людей з достатком. І судячи з фотографій, його добре знає українська еліта. Але спілкувалися з журналістами він відмовився. Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю спростувало інформацію про те, що передавало вакцину для щеплення від COVID-19 українським чиновникам і бізнесменам. 

До речі, аналогічний скандал розгорівся на свята й в Польщі. Наша сусідка отримала понад 300 тисяч доз вакцини й почала щеплення 27 грудня.  Перші в черзі  -  медики та працівники соцслужб. Та відомих акторів та політиків, серед яких й депутати Європарламенту, вакцинували позачергово, через це у Польщі вже полетіли голови.

Відео Карта вакцинації: чи справді багатії можуть отримати щеплення "по блату"

Маємо обнадійливу карту щеплень проти коронавірусу. 8 кольорів на карті - це 8 рятівних препаратів, над якими працював світ. І кружечки на карті показують частку вже вакцинованих. У ВООЗ уже заявили про "вакцинний націоналізм": бо більшість вакцин скупили багаті країни. То чи справді багатії і впливові чиновники можуть отримати щеплення "по блату" і наскільки якісним буде рятівний укол для решти – дізнавався ТСН.Тиждень.

ТСН. Тиждень
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Нині 38 з половиною мільйонів людей на планеті вже отримали перший рятівний укол. Вакцинацію розпочали майже пів сотні країн. Лідер - Ізраїль. Там уже щепили майже 26 відсотків населення. Другі - ОАЕ -  понад 18 відсотків. Найпопулярніша нині в світі німецько-американська РНК-вакцина - Pfizer. Її ефективність 95%. Єдине, умови зберігання - мінус сімдесят градусів.  Популярна також американська Moderna . Її ефективність усього на відсоток нижча. Температура зберігання мінус 20. Британія дозволила для екстреного використання оксфордську вакцину "Астра-Зенека", хоч вона ще не пройшла всі стадії випробування. Є ще китайські, російська та індійська  вакцини.

І поки  світ масово щеплює своїх, Україна пасе задніх. «В першу чергу купують ті країни, які зробили попереднє замовлення, уклали договори, інвестували в розробку вакцини. Тому в першу чергу вони її і отримують», - каже голова ГО «Інфекційний контроль», епідеміолог Андрій Александрін.

Очільник Міністерства охорони здоров’я має більш оптимістичний прогноз. МОЗ планує купити мільйон 913 тисяч доз китайської вакцини Sinovac по 504 гривні за дозу. "Сіновак" - це найбільша китайська компанія з виробництва вакцин, заснована у Пекіні 20 років тому. В Україні  її офіційний партнер   - «Легхім».  «Ми дуже хочемо поставити вакцину в лютому. Я думаю, що це буде з 20 лютого. Я вам скажу: зараз китайської вакцини немає, вона розібрана вся. У «Легхіма» квота - квота на 5 млн., бо ми є стратегічними партнерами для китайської сторони», - заявляє голова правління АТ "Лекхім" Валерій Печаєв.

Вже наступного тижня «Легхім» планує подати вакцину на реєстрацію в Україні. Й почав приймати замовлення від підприємств. Для  транспортування та зберігання цієї вакцини не потрібні критично низькі мінус сімдесят. Вона  зроблена за старим та надійним способом, без втручання в клітини. «Інактивована вакцина - це вірус, який циркулюється, вирощують, щоб він був жирний і товстий і потім вбивають, і вливають в організм. Він бачить це опудало і починає виробляти антитіла», - пояснює голова правління АТ "Лекхім" Валерій Печаєв.

Надійна, а от наскільки ефективна, досі питання. Спочатку говорили про 78% ефективності, потім  менше шістдесяти. Туреччина заявила про 90 відсотків й цього тижня почала масову вакцинацію. Серед перших на камери щепився президент Ердоган.

Україна ж чекає на результати третього етапу досліджень з Бразилії. Якщо ефективність буде меншою за 70 відсотків – вакцину брати не будуть. Такі умови контракту.  

В МОЗ кажуть, ведуть перемови одразу з кількома компаніями. Поки  що розголошувати  деталі не можуть. Ціни на вакцини залежать від строків і кількості доз. «Ціна на вакцини починається від 7 доларів  і закінчюючи 33,60 центів за дозу… Це аж така різниця», - кажуть в МОЗ.

Щоб підвищити ефективність, від  процесу відсторонили держпідприємство медзакупівлі та залучили посередника  - міжнародну компанію. Відомо, що 2015 року цій компанії вдалося  закупити препарати для лікування онкології майже вдвічі дешевше, ніж МОЗ. Тим часом, міністр не приховує роздратування щодо неповороткої  держструктури  медзакупівель. «Це ж не просто не закуплені якісь скрепки, це не закуплені конкретно розраховані мед засоби чи ліки, наприклад ,вони не закупили стенти, які використовуються в кардіохірургії», - каже Степанов.

У МОЗ заспокоюють, Україна  у межах програми COVAX точно отримає 8 мільйонів доз, ще 8 під питанням. Ці вакцини надійдуть безоплатно. Ймовірно, це буде вакцина Pfizer. Урядовці запевняють Україна готова забезпечити мінус сімдесят при транспортуванні. Лікарі кажуть протилежне. «В інституті інфекційних хвороб холодильник на -70 у нас немає, доставки не має. На кому відповідальність? Кому ми можемо доручити таке складне завдання? Санслужба, яка цим займалася, її ліквідовано», - каже д.м.н., професор, лікар-вірусолог, завідувачка відділом   ДУ "Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України" Алла Мироненко.

 Першими ще в перших числах грудня масову вакцинацію від коронавірусу у світі  вакциною власного виробництва «Спутнік V»  почали росіяни. Попри запевняння Путіна, що вакцина найкраща в світі, сам від вакцинації  відмовився. «В сучасному світі - це називається відвертим геноцидом! Не може лідер ігнорувати вакцинацію на своєму прикладі і при цьому починати вакцинацію своїх громадян...», - переконаний голова ГО «Інфекційний контроль», епідеміолог Андрій Александрін.

Вакцина нині на третій стадії випробувань. Її вже розкритикували науковці.  «Спутнік» крім Росії колють в Аргентині та Гвінеї. В Африці це всього 25 людей. Але в самій Росії її вкололи менше одного відсотка росіян. В Україні точно не будуть, кажуть в уряді, але в дійсності все інакше - поки єдина вакцина, яку в Україні вже подали на  реєстрацію  - російська.

А минулої осені Президент Володимир Зеленський анонсував українську вакцину. Держава готова виділити на проект  150 мільйонів гривень. Розробник Михайло Фаворов, підтвердив  - за рік ми матимемо  власну вакцину. Та от цього тижня сам щепився вакциною американською у США. « Сьогодні зранку щепився "Модерною".  Щеплення роблять не виходячи з автівки. Після уколу сидиш в атівці 15 хвилин . Якщо все добре, їдеш додому. За 30  хвилин через систему вакцинації пройшло 100 людей! Америка!", - написав він на своїй сторінці в соціальній мережі.

Тож, схоже український експеримент провалився так і не розпочавшись. 

Источник материала
Поделиться сюжетом