Вітренко "пожонглював" тарифами на газ на форумі "Україна 30": "Зарплата українська, а ціни європейські"
Вітренко "пожонглював" тарифами на газ на форумі "Україна 30": "Зарплата українська, а ціни європейські"

Вітренко "пожонглював" тарифами на газ на форумі "Україна 30": "Зарплата українська, а ціни європейські"

Ціна на газ в Україні за останні шість років виросла на 50%, а доходи громадян лише вчетверо.

Про це на Всеукраїнському форумі «Україна 30» заявив виконувач обов’язків міністра енергетики України Юрій Вітренко. За його словами, тема газу в Україні дуже політизована, і краще її розглядати без маніпуляцій цифрами.

Тарифи в 2014 році

Як заявив Юрій Вітренко, в 2014 році тарифи на газ були дуже викривленими. Населення платило за природний газ 1,03 грн/м3. Проте через дотації Нафтогазу державним бюджетом повний тариф на газ був іншим – він складав 5,49 грн/м3.

Щоб зрозуміти реальну ситуацію і те, що дійсно сталося з цінами на газ, варто уникати маніпуляцій, якими займаються опоненти, переконаний Юрій Вітренко. На його думку, цими маніпуляціями займаються ті, хто не хоче бачити того, як Україна відстоїть свою енергонезалежність.

2020 та 2021 роки й ціни на газ

У 2020 році ціна на газ (якщо враховувати обмеження максимальної ціни в 6,99 грн/м3) виросла для населення на 50% порівняно із 2014 роком. З доставкою вона в середньому склала 8,34 грн/м3.

Однак, за словами виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка, ціна на газ виросла на 50%, а доходи населення зросли вчетверо. Крім цього, він навів приклад західних країн, де ціни на природний газ збільшилися більш ніж на 70%. Якщо ж порівнювати 2020 і 2021 роки в Україні, то в поточному році ціна зросла на 22% відносно до минулого року.

Вітренко не порівнював фактичні суми в платіжках за поточний рік і 2014-ий, бо в такому разі може вийти, що ціна на газ зросла далеко не на 50%, а у 8 разів.

Наприклад, родині з 4-5 осіб у 2014 році треба було б заплатити близько тисячі гривень за отоплення будинку (якщо витрачати тисячу кубометрів на місяць). Нині ж такій родині доведеться викласти за природний газ понад 8 тисяч гривень.

Всі новини України та світу в нашому Telegram

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що на Україну насувається неминуча криза. Хто постраждає найбільше - читайте в матеріалі.

Також портал MY.UA писав, що Україна скоро перестане асоціюватися із поганими дорогами. Таку заяву зробив Володимир Зеленський на форумі "Україна 30".

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом