Євросоюз офіційно зняв санкції з Арбузова і Табачника: у списку лишилося лише 8 осіб
Євросоюз офіційно зняв санкції з Арбузова і Табачника: у списку лишилося лише 8 осіб

Євросоюз офіційно зняв санкції з Арбузова і Табачника: у списку лишилося лише 8 осіб

Рада Євросоюзу офіційно зняла санкції з двох експосадовців-втікачівчасів президентства Віктора Януковича — колишнього віцепрем'єр-міністра Сергія Арбузова та ексміністра освіти Дмитра Табачника. 

Рішення набуло чинності 5 березня, йдеться в публікації в в Офіційному віснику ЄС.

Так, Рада ЄС подовжила санкції лише проти восьми осіб на рік, до 6 березня 2022 року. Йдеться про Януковича, його сина Олександра, ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його ексзаступника Віктора Ратушняка, ексгенпрокурор Віктора Пшонки та його сина Артема, бізнесмена Сергія Курченка та ексміністр доходів і зборів Олександра Клименка.

Ці особи визнані відповідальними за незаконне привласнення українських державних коштів або за зловживання службовим становищем, що призвело до заподіяння шкоди українським державним фондам.

Рішення прибрати з санкційного списку Арбузова і Табачника пов'язано з тим, що в Україні занадто повільно йде розслідування стосовно них і не вистачає доказової бази для продовження обмежувальних заходів ЄЄ, вважає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Причина в тому, що є зволікання – немає відчутного прогресу у розслідуванні їхніх справ в Україні. І ми поставили це питання перед нашими правоохоронними органами – про те, що треба прискорювати цю роботу, щоб давати ЄС доказову базу для продовження санкцій", – сказав Кулеба на брифінгу МЗС. 

Зазначимо, журналіст "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк ще минулого тижня повідомляв, що Рада ЄС має наміри виключити зі списку санкцій Сергія Арбузова та Дмитра Табачника. Таке рішення, за його словами, пов'язане з "відсутністю доказів, наданих Києвом для збереження цих осіб у санкційному списку". 

Нагадаємо, 6 березня 2014 року Євросоюз уперше запровадив санкції у вигляді замороження активів проти українських колишніх високопосадовців часів президентства Януковича за зловживання з державними фінансами та порушення прав людини.  Щороку у березні Рада ЄС подовжує їх терміном на один рік.У березні 2020 року Євросоюз зняв санкцій з колишнього прем`єр-міністра України Миколи Азарова і колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького. 

Автор:
Лінда Хурані
Источник материала
loader
loader