Інстаграм дня: @selfie_god_1996 подорожує Африкою без гіду, планів та попутників
Інстаграм дня: @selfie_god_1996 подорожує Африкою без гіду, планів та попутників

Інстаграм дня: @selfie_god_1996 подорожує Африкою без гіду, планів та попутників

Поки більшість людей світу знаходяться на карантині, деякі відчайдушні мандрівники знаходять можливість подорожувати навіть в умовах пандемії. Саме так зробив 34-річний Влад Шарапа, будівельник з України та колекціонер предметів українського сучасного мистецтва, який вже декілька місяців подорожує в Африці. Враженнями та спостереженнями Влад ділиться у своєму інстаграмі @selfie_god_1996.

Про те, як функціонує система обміну на ринках, як ходять на полювання та залицяються, а також про церемонію проводів у доросле життя "булджампінг", Влад Шарапа розповів BURO. Україна. 

В листопаді 2021 року Влад планував довгу подорож на мотоциклі до Туреччини та Ірану, але, коли подивився інтерактивну карту світу із дозволами та обмеженнями для подорожуючих в умовах пандемії Covid-19, побачив, що майже вся Африка в зеленій зоні.

"Треба було зібрати все необхідне для довготривалої одиночної подорожі. Мінімум самих важливих, універсальних речей"  каже Влад. І додає: "Це моя перша подорож до Східної Африки. В мене немає чіткого плану. Вибираю цікавий регіон, там вирішую куди і як їхати. Якщо виникає можливість  беру мотоцикл в оренду, досліджую місцевість довкола. Тут все просто, підходжу на перехрестя, де стоять бода-бода, і питаю хто може дати байк в аренду. Ніяких договорів аренди в Африці нема."

Влад вирішив почати свою подорож із півночі континенту і рушати на південь. Так він опинився в Ефіопії та Сомаліленді. Мандрівник називає ці країни "брамою сучасної Африки" та "великим авіа-хабом" через те, що вони сполучають між собою багато африканських країн.

В Ефіопії Влад Шарапа провів 21 день, переважно в Долині Омо.

Автор акаунту так описує цей регіон: "Це важкодоступна частина Ефіопії, племена досі живуть так само як і тисячу років тому, вони зберегли культуру і традиції в повному обсязі.

Наприклад, жінки повністю відповідають за домашній побут, будують і ремонтують хати, займаються рослинним фермерством, якщо дозволяє географічне положення. Чоловіки займаються скотиною і питаннями безпеки. Жінка може нести 50 кілограм товарів на ринок, чоловік їй не буде допомагати, буде ідти поруч із своїм багатофункціональним стільцем в руках у повному спокої. Влад підкреслює, що Ефіопія дуже різноманітна. Наприклад, в долині Омо кожні 50 км міняється ландшафт, архітектура, мова.

Подорожуючи з країни в країну, Влад не переслідує якихось конкретних цілей. "Нічого не планую заздалегідь в даній подорожі, не роблю ніякої програми. Вивчаю місцеву архітектуру, побут людей, їхні звичаї"  каже мандрівник.

Під час подорожі Влад живе в дешевих готелях або спить в палатці просто неба, якщо цього потребує ситуація. Розповідаючи про соціальне життя місцевих жителів, мандрівник зазначає, що велику роль у суспільстві відіграє ринок: "Незаміжні молоді дівчата та чоловіки яскраво вбираються і йдуть на ринок для спілкування, обміну новинами. Заміжні жінки на ринках торгують чи обмінюються товарами. Грошового обміну майже нема, люди міняють одні товари на інші. На кожному ринку є бар."

Влад Шарапа намається подорожувати наодинці  без гіду та без попутників. Каже, що так сильніші враження і відчуваєш повну свободу. Проте в деяких місцях мандрувати не так просто і може бути навіть небезпечно. Наприклад, в національному парку Маґо, де знаходяться племена Мурсі та Боді. Через етнічний конфлікт а цьому регіоні дорога перекрита військовими і потрапити туди без гіда чи провідника неможливо.

З особливим захопленням автор акаунту розповідає про знайомство з хлопцем на ім'я Ішо, якого він зустрів на ринку племені Бене, у селищі Кей Афар. Вони добре порозумілися і разом провели шість днів, в тому числі відвідали церемонію "булджампінг".

Влад поділився враженнями: "Це неймовірно. Друзі та родичі збираються проводити хлопця у доросле життя. Юнак має перестрибувати через биків і не впасти. 200 людей зібралось на церемонію. Сім'я зробила окрему будівлю для провізії. Гості починають збиратись опівдні. Приходять із всіх сторін савани. Цілий день найближчі родичі танцюють, співають. Так вони не тільки вітають, а й подають сигнал запрошеним. Карт у місцевих нема. Використовують природні знаки."

Своїм підписникам Влад хоче показати справжню Африку, а не таку, як її показують світові медіа. На його думку, африканці - добрі, відкриті, багато посміхаються і насолоджуються життям, попри всі труднощі. "Я зустрів багато людей, які живуть в племенах - вони раді тому укладу який в них є, вони горді те що саме вони зберігають традиції і культуру народів до яких належать"  каже Влад. І підсумовує: "Не треба переживати за людей в Африці. Вони посміхаються частіше за нас. Труднощі їм не завада. Щастя не в грошах".

Далі Влад Шарапа планує відвідати Зімбабве, Малаві, Мозамбік, ПАР, Намібію, Руанду та Уганду. 

Дивіться також: Инстаграм дня: @PreachersNSneakers публикует фото священников в дорогих кроссовках.

 

АФРИКА
Подорожі
інстаграм
Теги по теме
Путешествия
Источник материала
Поделиться сюжетом