В Україні легалізували медичний канабіс: список дозволених препаратів
В Україні легалізували медичний канабіс: список дозволених препаратів

В Україні легалізували медичний канабіс: список дозволених препаратів

В Україні дозволили деякі ліки з екстрактом марихуани. Про це стало відомо 7 квітня.

Кабінет міністрів України прийняв постанову №324. Згідно з цим документом з переліку заборонених прибрали кілька препаратів, що виготовляються на основі канабісу.

Мова йде про:

- «Набілон» - для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку;

- «Набіксімолс» - для зняття спазмів м'язів при розсіяному склерозі;

- "Дронабінол", який використовується при важкій анорексії, пов'язаній з втратою ваги у хворих на СНІД, лікування нудоти і блювання, спричинених хіміотерапією.

За інформацією ЗМІ, вони коштують в рамках від $640 до $2055.

Цікаво, що не так давно вийшла публікація близького до Супрун Дмитра Шерембея.

Він розкритикував тоді ще проект постанови, назвавши її «плювком в обличчя всім пацієнтам».

Данило Гетманцев повідомив, що питання з застосуванням канабісу в медичних цілях вирішили максимально чесно. Всі, хто потребує допомоги препаратів, її отримають. А от «дільці», які мріяли про плантації залишилися ні з чим.

Чекаємо на Вас в Telegram та Viber!

Лікувальні препарати на основі канабісу

Препарати, виготовлені на основі канабісу, доступні в Канаді, Австралії, США, Польщі, Чехії та багатьох інших країнах Західної Європи.

В Україні раніше застосування медичної марихуани вважалося повністю нелегальним. З цим абсолютно не погоджувалися лікарі-онкологи.

Вони відстоювали думку, що медицина має використовувати абсолютно всі існуючі засоби для того, щоб можна було допомогти хворим людям.

На їхню думку, держава, політики та правоохоронці не мають права забороняти лікарям лікувати, а пацієнтам отримувати належне лікування.

Лікування канабіноїдами є в рекомендаціях Національної всеосяжної ракової мережі. Це альянс із 30 онкологічних центрів у США для пацієнтів з різними діагнозами.

Канабіс використовується для лікування невропатичного болю, як окремого виду болю. Але в нього є ще дуже багато показань для лікування важких симптомів типу нудоти та блювання, судомів, кахексії, зниженого апетиту, змін в настрої.

На сьогодні немає даних, що він є протипухлинним препаратом, тобто він не лікує рак, а лише знижує чи прибирає симптоми, чим значно полегшує життя пацієнта. І це досить важливо, вважають лікарі.

Канабіноїди працюють там, де не працюють антидепресанти та інші ліки. Повного аналогу для них не знайшли.

Ліки купують в аптеці за призначенням лікаря, якщо мова йде про наркотичні лікарські засоби, то потрібен спеціальний рецепт. Марихуана ж не продається в аптеках та не має рецепту та знаходиться поза законом.

Безперечно нагляд за використанням таких препаратів необхідний, погоджуються лікарі. Вони наголошують, що є механізми контролю для морфіну, які можна застосовувати і з канабіноїдами.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що митрополит Епіфаній вважає, що легалізація медичного канабісу можлива.

МОЗ повідомило, коли чекати пік захворюваності на коронавірус. Всі новини медицини читайте на MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом