В Україні планують різко підвищити прожитковий мінімум: сума вражає
В Україні планують різко підвищити прожитковий мінімум: сума вражає

В Україні планують різко підвищити прожитковий мінімум: сума вражає

В Україні планується різке підвищення прожиткового мінімуму. Відповідний законолпроєкт вже зареєстрували на сайті Верховної Ради України та включили до порядку деннного парламенту.

Законопроєкт про врегулювання питань, пов’язаних із прожитковим мінімумом, зареєстрували в Раді ще в травні 2020 року. Ініціаторами документу виступила низка депутатів ВР на чолі із Галиною Третьяковою. Серед основних питань, які розглянули в проєкті закону, питання про створення конкретних передумов для того, щоб підвищити прожитковий мінімум. 

Найближчим часом парламентарі розглянуть ініціативту депутатів та Галини Третьякової. 

Про що йдеться в законопроєкті: деталі

Згідно з законопроєктом, в Україні прожитковий мінімум може зрости мінімум удвічі. На сьогодні прожитковий мінімум для громадян (працездатних) складає в Україні 2 тисячі 270 гривень. Згідно з встановленим держбюджетом, з 1 липня 2021 року він буде підвищений до 2 тисяч 379 гривень. Ще одне підвищення заплановане на грудень 2021 року (тоді мінімум зросте до 2 тисяч 481 гривні). Однак, якщо депутати проголосують за законопроєкт  Третьякової, то прожитковий мінімум можуть підвищити до 5 тисяч 400 гривень.

Звідки така сума? Прожитковий мінімум має становити не менше 40% від середньої заробітної плати в державі. В Україні вона наразі тримається на рівні 13 тисяч 500 гривень. Однак прожитковий мінімум нерозривно пов’язаний із соціальними виплатами: пенсіями, зарплатами чиновників. Якщо його підвищать удвічі, то необхідно буде підвищити і соцвиплати. Для цього знадобляться бюджетні кошти — мільярди гривень. 

Таким чином «Слуги народу», які працювали над законопроєктом намагаються роз’єднати соціальні виплати і суму прожиткового мінімуму. 

Марина Лазебна про прожитковий мінімум

Міністр соціальної політики Марина Лазебна називає прожитковий мінімум базовим соціальним стандартом у державі. За її словами, сума прожиткового мінімуму має бути такою, яка б задовольняла базові потреби громадян. Однак чи можна наразі на 2 тисячі 270 гривень задовольнити базові потреби — залишається питанням. 

Нагадаємо, раніше портал MY.UA  повідомляв, що до кінця року в Україні прогнозують зростання вартості квадратних метрів. Чому підскочать у ціні квартири, читайте в матеріалі. 

Також портал MY.UA писав, як змінилися ціни на продукти в Україні та світі за останні 20 років.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом