У Раду проходять щонайменше шість партій: з'явився свіжий електоральний рейтинг
У Раду проходять щонайменше шість партій: з'явився свіжий електоральний рейтинг

У Раду проходять щонайменше шість партій: з'явився свіжий електоральний рейтинг

КИЇВ. 8 червня. УНН. У разі виборів до Верховної Ради найближчим часом, бар’єр у 5% для потрапляння до парламенту подолали б щонайменше 6 політичних партій. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного впродовж 27 травня - 1 червня, передає УНН.

Деталі

“За результатами опитування одразу три партії мають підтримку в межах статистичної похибки, тому формально ми не можемо однозначно визначити, яка політична сила очолює рейтинг і можемо говорити, що є три партії, які мають приблизно однакову підтримку і лідирують на виборах”, — вказали автори соцопитування.

Як зазначається, цими партіями є “Слуга народу” (15,3% серед усіх респондентів і 17,7% серед тих, хто визначився), “ЄС” (відповідно, 13,3% і 15,4%) та “ОПЗЖ” (12,8% і 14,7%). Наближена до цих лідерів партія “Батьківщина” з показниками 12,1% і 13,9% (причому, рейтинг цієї партії в межах похибки відрізняється від рейтингу партії “ЄС” і “ОПЗЖ”, але у випадку порівняння з “Слугою народу” остання має статистично значущо вищу підтримку).

Окрім цих політичних сил, як вказано, набирають не менше 5% такі партії, як “Сила і честь” (відповідно, 6,9% і 8%), “Українська стратегія Гройсмана” (5,1% і 5,8%) і РПЛ (4,4% і 5%). Мінімально відстають від прохідного бар’єру партії “Наші” (4% і 4,6%) та “Партія Шарія” (3,9% і 4,5%). Інші партії мають нижчу підтримку.

Що стосується рейтингу кандидатів на виборах Президента, то у першому турі, якби у виборах брали участь зазначені кандидати, відносно найбільшу підтримку має Володимир Зеленський: у разі участі у виборах зазначених у списку кандидатів чинний Президент отримав би 21,8% серед усіх респондентів, що становить 27,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. На другому місці – Петро Порошенко, за якого проголосували б 11,7% серед усіх респондентів і 14,6% серед тих, хто визначився з вибором. На третьому місці – Юлія Тимошенко з показниками, відповідно, 9,5% і 11,9%. Четверте місце ділять з приблизно однаковою підтримкою Ігор Смешко (7,6% і 9,5%) та Юрій Бойко (7,3% і 9,2%). Інші кандидати мають нижчу підтримку, вказали автори опитування.

Довідково

Опитування КМІС проводилося впродовж 27 травня - 1 червня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів) з квотним відбором опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Додамо

Відповідно до опитування Центру Разумкова, проведеного з 22 по 29 квітня, у разі виборів до парламенту, бар’єр у 5% для потрапляння до парламенту тоді могли подолати п’ять політичних партій. 

До слова, КМІС підрахував баланс недовіри до українських політиків.

Теги по теме
Верховная Рада выборы Президент опрос
Источник материала
Поделиться сюжетом