Ціни на канолу та ріпак опинилися під тиском обвалу цін на нафту
Ціни на канолу та ріпак опинилися під тиском обвалу цін на нафту

Ціни на канолу та ріпак опинилися під тиском обвалу цін на нафту

Ціни на олійні культури опинилися під тиском обвалу цін на нафту на 7-8% за добу та зниження котирувань на рослинні олії, але отримали підтримку від прогнозів спеки в районах вирощування сої в США та каноли в Канаді.

Про це повідомляє прес-служба Електронної зернової біржі України Graintrade.

«Найбільше подешевшав ріпак на біржі Euronext. Серпневі ф’ючерси вчора знизилися на 14,5 €/т до 533 €/т або 628,58 $/т, втративши за тиждень 1,6%, хоча за підсумками місяця виросли на 1%. Ринок ріпаку підтримало стрімке подорожчання каноли в Канаді, де через посушливу погоду котирування старого врожаю сягнули 1000 CAD/т», — йдеться в повідомленні.

Минулого тижня на біржі в Вінніпезі листопадові ф’ючерси сягали 746 $/т, що майже на 100 $/т перевищувало рівень цін на європейський ріпак, хоча зазвичай канола на 20−50 $/т дешевша (завдяки чому ЄС у 2020/21 МР імпортував 2 млн т каноли). Листопадові ф’ючерси опустилися нижче 900 CAD/т, але наприкінці сесії відновилися до 907,8 CAD/т або 710,6 $/т.

«Вихідними на півночі канадських прерій пройшли невеликі дощі, проте вони не змогли покращити стан посівів. Наступного тижня опади та зниження температури зменшать стрес для посівів», — додали експерти.

Зауважимо, що в Україні закупівельні ціни на ріпак активно зростали слідом за європейськими та канадськими котируваннями, і сягнули в порту 630−635 $/т або 19,2−19,4 тис. грн/т, проте наприкінці дня знизилися на 5−10 $/т.

«Ф'ючерси на пальмову олію, які зазвичай першими реагують на зміну цін на нафту, вчора не зробили цього і виросли на 0,3% до 981 $/т, що на 25% перевищує рівень середини червня. На чиказькій СВОТ вчора грудневі ф’ючерси на соєву олію вчора під тиском обвалу фондових ринків та цін на нафту впали на 3% до 1,3 тис. $/т, але прогнози спеки та посухи в наступні 7−10 днів в основних регіонах вирощування сої в США найближчим часом підтримають котирування», — підсумували експерти.

Нагадаємо, підвищення попиту провокує зростання ціни ріпаку.

Источник материала
Поделиться сюжетом