Українців хочуть позбавити громадянства
Українців хочуть позбавити громадянства

Українців хочуть позбавити громадянства

Народні депутати хочуть позбавити громадянства України тих, хто добровільно отримав громадянство країни-агресора – Російської Федерації.

Відповідний законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо автоматичної втрати громадянства України у разі добровільного набуття громадянства держави-агресора – Російської Федерації" зареєстрували на сайті Верховної Ради.

Засідання Верховної Ради. Скріншот: телеканал "Рада"

Ініціаторами проєкту закону стали позафракційна депутатка Оксана Савчук, а також нардепка Наталія Піпа від «Голосу» і обранець від «ЄС» - Микола Княжицький. Законопроєкт передали до Верховної Ради минулої п’ятниці, 23 липня.

У проєкті пропонується автоматично позбавляти громадянства тих українців, які отримали також громадянство Росії. Проте лише у випадку, якщо вони це зробили добровільно.

Паспорт громадянина України Фото: dmsu.gov.ua

Законопроєкт передали для розгляду. Однак його текст поки що не доступний.

Подвійне громадянство в Україні

Припускають, що сьогодні понад 3 мільйони українців мають подвійне громадянство. При чому для більшості друге – саме російське. Це близько 2 мільйонів українців.

Зазначимо, що згідно Конституції України подвійне громадянство у нас заборонено. Уряд збирається врегулювати це питання.

Нагадаємо, що раніше президент Володимир Зеленський підписав указ. Згідно нього тепер в у деклараціях з’явиться графа про подвійне громадянство. Таким чином було введено в дію рішення РНБО від 16 липня.

Раніше ми повідомляли, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має намір дозволити подвійне громадянство.

Читайте також: У США в паспортах можна вказувати "гендер Х".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом