У Росії заблокували сайти «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки»
У Росії заблокували сайти «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки»

У Росії заблокували сайти «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки»

У середу, 4 серпня, Роскомнадзор заблокував на території РФ доступ до сайтів «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки», пов'язаних з Михайлом Ходорковським.

Як повідомляє «Медуза», видання внесли до реєстру забороненої інформації за рішенням Генпрокуратури РФ. Відомство послалося на статтю 15.3 закону «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації»: ця стаття дозволяє блокувати сайти, які містять інформацію із закликами до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності або участі в незаконних масових заходах.

Також в Росії заблокували сайт «Правозащита Открытки», правозахисного проєкту Михайла Ходорковського. У повідомленні про блокування також сказано, що доступ до сайту обмежений на підставі статті 15.3 закону «Про інформацію».

«Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки» офіційно не повідомляли про причини блокування. Представники видання «Открытые медиа» розповіли, що ввечері 4 серпня, за кілька годин до блокування, отримали чотири листи від Роскомнадзора з вимогою видалити протиправну інформацію. Про яку саме інформацію йде мова, в листах не уточнювалася.

Головний редактор «Открытые медиа» Юлія Ярош у коментарі «Медузі» відзначила, що зазвичай Роскомнадзор в своїх попередженнях вказує конкретну адресу матеріалу, до якого є претензії, а також період часу, за який його потрібно видалити.

«Зараз цього не було. Ми не розуміємо причини блокування. І поки не знаємо, що з цим робити. Будемо звертатися в Роскомнадзор. Але скоріше за все, це щось дуже серйозне. Мабуть, мова не йде про те, що ми видалимо якусь новину і нас розблокують», – каже Ярош.

Головний редактор сайту «МБХ Медиа» Вероніка Куцилло повідомила «Медузі», що за два тижні до блокування редакція отримала останнє офіційне попередження від Роскомнадзору через новину, опубліковану в грудні 2020 року.

«Вона стосувалася самогубства і попередження було пов'язано з описом способу суїциду. Ми все виправили», – сказала Куцилло.

Куцилло зазначила, що в 2018 році Роскомнадзор заблокував сайт mbk.media, але потім його розблокував.

«Зараз ніякі формальні причини блокування сайту mbk-news.appspot.com на території РФ мені як головному редактору не відомі, ніяких вимог і попереджень нам не надходило, очевидно що зараз просто зачищають поле незалежних медіа», – сказала Куцилло.

У Росії діє закон про так званих «іноземних агентів», у 2021 році влада додала до відповідного  реєстру такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах, а також The Insider і п'ятьох журналістів російських видань. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Скріншот: «МБХ медиа»/Настоящее Время

Теги по теме
Россия Новости Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом