"Відрізаний" Крим, допінговий "бан", зашквари з Килипко і Магучіх: головні українські скандали Олімпіади-2020
"Відрізаний" Крим, допінговий "бан", зашквари з Килипко і Магучіх: головні українські скандали Олімпіади-2020

"Відрізаний" Крим, допінговий "бан", зашквари з Килипко і Магучіх: головні українські скандали Олімпіади-2020

Згадуємо резонансні ситуації за участю України та наших спортсменів, якими запам'яталися Ігри в Токіо.

8 серпня у Токіо завершилися Олімпійські ігри-2020. На головних змаганнях чотириріччя українські спортсмени завоювали 19 медалей: одну золоту, шість срібних і 12 бронзових.

У медальному заліку Олімпіади-2020 наша збірна посіла 44-те місце, а за кількістю нагород стала 16-ю. Однак не лише спортивними досягненнями запам'ятаються для України Ігри в Токіо, а і гучними скандалами. ТСН Проспорт розповідає про головні з них.

"Відірваний" Крим

Перший зі скандалів спалахнув ще до початку Ігор у Токіо. Офіційний сайт Олімпіади припустився грубої помилки, зобразивши територіальні кордони України. Тимчасово окупований Росією Кримський півострів було відмежовано від території України. На мапі світу між материковою територією України і Кримом була така сама лінія, якою позначені кордони між різними державами.

В українському МЗС миттєво відреагували і доручили дипломатам розібратися у ситуації. Незабаром мапу на сайті Олімпійських ігор оновили. Нині на ній українські кордони мають такий самий цілісний вигляд, як їх і визнає міжнародна спільнота. А Міжнародний олімпійський комітет попросив вибачення у України.

"Щойно ми дізналися вчора про некоректну мапу на олімпійському сайті, ми негайно зв’язалися з керівництвом МОК. Вони принесли вибачення за помилку. Зранку за токійським часом карта вже виправлена", - написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Щойно ми дізналися вчора про некоректну мапу на олімпійському сайті, ми негайно зв’язалися з керівництвом МОК. Вони принесли вибачення за помилку. Зранку за токійським часом карта вже виправлена #КримЦеУкраїна pic.twitter.com/h9zrWrXtJL

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) July 23, 2021

Допінгові скандали

Не обійшлося на змаганнях у Токіо і без допінгових скандалів за участю українських атлетів. Ще до початку Олімпіади заборону виступити на Іграх-2020 отримали гімнаст Олег Верняєв, важкоатлет Дмитро Чумак, боксер Євген Барабанов, легкоатлет Ігор Главан.

Відсторонення продовжилися і під час самої Олімпіади. Через позитивну допінг-пробу не була допущена до змагань триатлоністка Юлія Єлістратова.

xsport

А ще трьох українців відсторонили від Олімпіади у зв'язку з порушенням антидопінгових правил. Легкоатлети Михайло Гаврилюк, Назар Коваленко і Наталя Пироженко-Чорномаз не здали вчасно всі необхідні допінг-тести. Як підсумок, їм було відмовлено в участі на Олімпійських іграх.

facebook.com/nazar.kovalenko.73

Українок назвали росіянками

Під час церемонії нагородження в Токіо українських синхроністок Марту Федіну і Анастасію Савчук, які здобули "бронзу" в дуеті, оголосили як представниць ОКР (російська команда через допінговий скандал позбавлена на Олімпіаді назви країни, прапора та гімну - прим.).

Згодом оргкомітет Ігор у Токіо попросив за це вибачення, назвавши інцидент "операційною помилкою".

"Хочу принести вибачення за ситуацію з українськими синхроністками. Це була операційна помилка. Ще раз просимо вибачення", - заявив спікер оргкомітету Такая Маса під час пресконференції.

Associated Press

Скандал з Мариною Килипко

Українська дебютантка Олімпійських ігор, легкоатлетка Марина Килипко стала п'ятою у стрибках з жердиною. Однак заявила, що могла б показати ще кращий результат, якби поруч був її особистий тренер.

Після свого виступу Марина, даючи інтерв'ю телебаченню, зі сльозами на очах розкритикувала керівництво Федерації легкої атлетики України і Національного олімпійського комітету країни.

"Ніхто не зміг би мені допомогти. Чому тут немає мого особистого тренера, я не почула відповіді ні від кого. Я просила, говорила, що мені потрібен тренер. Чому так відбувається в нашій країні, я не розумію. За якими критеріями це робиться...

Я три рази слізно просила, що мені потрібен тренер - "Добре, це потім; то не ми вирішуємо; то не той вирішує, то ще щось..." У результаті мені не дали відповідь, а потім виклали список, після чого я зрозуміла, що немає сенсу битися головою об стіну", - розповіла Марина в ефірі UA: Перший.

Associated Press
Скріншот відео

Пізніше особистий тренер спортсменки Віктор Шевцов відреагував на скандал зі своєю підопічною, заявивши, що його не взяли на Олімпіаду через проблеми з фінансуванням.

"Марина сподівалася, що я поїду, і я сам сподівався. Мені ніхто нічого не говорив, що я не поїду. Я знав, що ситуація дуже така важка фінансова у Федерації. Там скоротили ставки у спортсменів і так далі, тобто з фінансуванням це пов'язано. Ну я думав, що так, значить немає коштів, немає за що везти", - сказав тренер в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.

instagram.com/maryna_kylypko

Українка Магучіх обіймалася з росіянкою

Наприкінці Олімпіади в українському медіапросторі розгорівся ще один скандал. На бронзову призерку зі стрибків у висоту, 19-річну легкоатлетку Ярославу Магучіх звалився шквал критики в Мережі після спільного фото з представницею команди ОКР Марією Ласіцкене.

Після завершення змагань Ярослава і Марія зробили кілька спільних фото, на яких вони, обіймаючись, стояли з прапорами України та ОКР.  Ці кадри викликали великі дискусії в Україні.

Associated Press

Додамо, що Магучіх також є молодшим лейтенантом Збройних сил України. А Ласіцкене - капітан Збройних сил РФ, у 2018 році вона була довіреною особою президента РФ Володимира Путіна на виборах глави держави.

Тепер від 19-річної легкоатлетки чекають пояснень в Міноборони України.

"Ярослава Магучіх наразі перебуває в Токіо. Одразу після її повернення у мене запланована з нею зустріч. Про результати розмови повідомлю", - написала у себе в Facebook заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

Наша бронзова призерка Олімпійських ігор в Токіо Ярослава Магучіх дійсно є молодшим сержантом(apd) ЗСУ. До складу...

Опубліковано Ганною Маляр Неділя, 8 серпня 2021 р.

Зазначимо, що на захист Ярослави вже став каратист Станіслав Горуна, заявивши, що "спорт - поза політикою". А також борець греко-римського стилю та народний депутат Жан Беленюк, який приніс Україні єдину золоту медаль у Токіо.

"По-перше, ні на секунду не сумніваюсь, що Ярослава Магучіх є патріотом України і вона реально герой, бо боролася за таку медаль. Стосовно цькування дитини, якій 19 років, я проти цього. Вважаю, що представники нашої делегації заздалегідь повинні були вести певні роз’яснювальні заходи щодо того, як ті чи інші дії можуть повпливати в інформаційному просторі на наших спортсменів, я думаю, що проблема саме в цьому полягає.

Я впевнений на 100%, що Ярослава це зробила в момент коли ти стаєш олімпійським призером і ти перебуваєш у стані ейфорії, вона щиро обійняла свою конкурентку, з якою вони змагалися", - сказав Беленюк в інтерв'ю телеканалу НАШ.

Associated Press

Боксера Хижняка засудили?

Мабуть, найбільшим для України суто спортивним апсетом на Олімпіаді в Токіо стала поразка Олександра Хижняка в фіналі боксерського турніру. У фіналі Хижняк сенсаційно нокаутом поступився бразильцю Геберту Соузі.

26-річний українець переконливо виграв два раунди, але не зупинився і пішов добивати суперника в третьому. Раптово Хижняк пропустив сильний удар і опинився на канвасі. Суддя зупинив бій і зафіксував нокаут, віддавши перемогу бразильцю.

Associated Press
Associated Press

Українські уболівальники обурилися рішенням арбітра, вибухнувши гнівом у соцмережах.

Після цього очільник Федерації боксу Володимир Продивус розніс суддівство на Олімпіаді. На його думку, "незрозуміле рішення судді позбавило Олександра заслуженої золотої нагороди".

"Щоб бокс був боксом, а не театром одного судді, на Олімпіаду необхідно відбирати професійних суддів, а не шоуменів, для яких немає в голові ні розуміння історії, ні розуміння спортивної справедливості, ні здорового глузду.

Можливо, наш полтавський танк і дав осічку, але хто ж після цього здає танк на металобрухт?! Абсолютно незрозуміле рішення судді, що позбавило нашого Олександра заслуженого "золота". Олександр Хижняк - легенда сучасного аматорського боксу. Легенда, якою ми пишаємося!" - сказав Продивус.

Президент Федерації боксу України Владимир Продивус : "Щоб бокс був боксом, а не театром одного судді, на Олімпіаду...

Опубліковано Ukrainian Boxing Federation Пʼятниця, 6 серпня 2021 р.
Источник материала
Поделиться сюжетом