19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Кабмін обіцяє українцям наступного року зарплату, як у Європі
Кабмін обіцяє українцям наступного року зарплату, як у Європі

Кабмін обіцяє українцям наступного року зарплату, як у Європі

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що до кінця 2022-го року середня зарплата в Україні виросте до 17,5 тисяч гривень (понад 600 дол.). Цей показник все ще нижче рівня зарплат в ЄС, але його можна порівняти з зарплатами в деяких країнах Європи. Експерти розповіли, чи можливо це.

Про це йдеться в матеріалі видання "Апостроф".

Зарплата в Україні зростає

У проєкті держбюджету на 2022-й рік закладена середня зарплата в Україні на рівні 15 258 грн. Однак глава Кабміну назвав число набагато вище - 17,5 тисяч гривень до кінця наступного року. Це складе майже 610 доларів, якщо брати для розрахунків курс долара на кінець року, закладений у проєкті держбюджету, - 28,7 гривні.

Нагадаємо, що станом на липень 2021-го року середня зарплата в Україні - 14 345 гривень. До такого показника її дотягує зарплата в столиці. Адже в Києві середній показник - майже 20 тисяч гривень. У регіонах статистика набагато нижча.

Варто ззначити, що мова йде тільки про легальні доходи. Винагороди, які українці отримують "в конвертах", на статистику не впливають.

І навіть так середня зарплату в нашій країні вже можна порівняти з деякими європейськими державами, зокрема Албанією і Сербією.  

Середня зарплата в Україні зростатиме

Аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб зазначив, що показник середньої зарплати в країні, який заклали в проєкт бюджету, - 15,3 тис. грн передбачає збільшення на 6,7% в порівнянні з 2021-м роком. А ось 17,5 тис. гривень, який назвав прем'єр, - це збільшення на 22% за майже півтора року.

"Цифра амбітна, але порівнянна із зростанням номінальної середньої зарплати за останній рік", - зазначає експерт.

 У той же час директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський розповів, що зростання середньої зарплати в Україні обумовлене підняттям мінімальної зарплати і зарплат бюджетників. Через коронакризу в комерційному секторі збільшення зарплат навпаки сповільнилося.

Наступного року зростання зарплат за рахунок бюджетників практично повністю припиниться. Також негативно на зростання зарплат може вплинути економічна криза, яка йде з Китаю.

Український бізнес вийде з тіні

Зростання тільки на папері

На статистику впливає тільки офіційна зарплата. Виплати в "конвертах", які сьогодні отримують від 30% до 40% працюючих українців, не враховуються.

Однак податкова амністія та ініціатива влади щодо недопущення оформлення найманих працівників як ФОПи дозволить вивести бізнес з тіні. Експерти повідомляють, що поки не ясно, наскільки будуть ефективними такі методи. Проте вже зрозуміло, що вони дозволять підвищити показники "білої зарплати" в країні. Тобто офіційно середня зарплата зростатиме без фактичного зростання доходів громадян.

Також на зростання показника середньої зарплати впливатиме зміна методики її розрахунку. З 1 вересня для розрахунку використовуватимуть додаткові показники, зокрема премії.

Ціни зростатимуть

Зазначимо, що за цей рік в Україні істотно піднялися ціни на продукти харчування, комунальні послуги і паливо. Крім іншого, це продиктовано високими темпами зростання цін на світових ринках.

Припускають, що до кінця року інфляція в країні перевищить показник 10%. Враховуючи таку плачевну тенденцію, ціни просто перекриють підвищення зарплат і соцвиплат.

Однак експерти заспокоюють. Ілля Несходовський зазначає, що ціни на продовольчі товари у світі продовжують знижуватися. Він припускає, що у 2022-му інфляція буде на рівні 6-7%, як і планує Уряд.

Останнім часом зростання зарплат випереджає темпи інфляції. За словами Вадима Іосуба, така тенденція збережеться і надалі.

Нагадаємо, що з 1 вересня в Україні діє податкова амністія.

Раніше MY.UA повідомляло, що наближається фінансова криза.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом