Дієтологиня розповіла, як харчуватися після 50 років, щоб зберегти здоров'я
Дієтологиня розповіла, як харчуватися після 50 років, щоб зберегти здоров'я

Дієтологиня розповіла, як харчуватися після 50 років, щоб зберегти здоров'я

Чим старшою людина стає, тим більше уваги потрібно приділяти своєму харчуванню. Їсти доводиться не лише те, що любиш, а все більше продукти, які дозволять залишитися здоровим і струнким. Дієтологиня Рейчел Дікман радить людям після 50 років надавати перевагу середземноморській дієті.

Про це повідомляє ТСН.

Що таке середземноморська дієта?

Середземноморська дієта не передбачає голодування, як дієти для схуднення. Це спосіб харчування, який проявляється в дотриманні деяких харчових норм, як в Італії чи Греції.

За словами дієтологині, середземноморська дієта вважається найкращою для загального харчування. Дослідження показують, що літні люди, які дотримуються такого способу харчування, живуть довше.

Вперше про користь середземноморської дієти заговорили, коли вчені виявили, що люди з цього регіону майже не мають проблем із серцево-судинною системою.

Овочі і фрукти - основа середземноморської дієти

Що їсти?

Пані Дікман зазначає, що цього способу харчування легко дотримуватися. Середземноморська дієта включає вживання овочів і фруктів, цільнозернових, бобових, горіхів та насіння, помірну кількість риби, м’яса птиці, яєць і молочних продуктів.

Обмежень небагато. В основному червоне м’ясо, яке краще вживати нечасто, та оброблені продукти, рафіновані вуглеводи, що треба зовсім виключити з раціону.

Для середземноморської дієти характерне вживання великої кількості клітковини в необроблених продуктів. Клітковина – важлива складова раціону, особливо для людей старшого віку.

Таким чином ви зможете підтримувати здорову вагу, залишатиметеся ситими після їди. Клітковина сприяє регулюванню роботи кишечника, зниженню холестерину та та стабілізації цукру в крові.  

Ще одним важливим продуктом в раціоні, якщо ви хочете дотримуватися середземноморської дієти, має стати оливкова олія. Вона дуже корисна для серця, адже багата на мононенасичені жири, які знижують рівень холестерину.

Оливкова олія корисна для серця

Як розповідає дієтологиня, поліфенол в оливковій олії може уповільнювати розвиток хвороб, пов’язаних зі старінням, зокрема хвороби серця, рак та деменцію.

Окрім іншого, дотримання середземноморської дієти допомагає жінкам у постклімактеричному та менопаузальному періоді полегшити стрес та попередити ожиріння.

Які продукти купити?

Середземноморська дієта не передбачає суворих обмежень, а лише введення в раціон продуктів, корисних для серця, та обмеження шкідливих.

Якщо ви вирішили дотримуватися такого способу харчування, то в першу чергу передивіться список продуктів, які ви купуєте, і додайте або замініть на наступні: кольорові овочі і фрукти, горіхи і насіння, молочні і морепродукти, рибу, м’ясо птиці, яйця, зелень, корисні олії, спеції.

Нагадаємо, що дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій.

Раніше MY.UA писало, кому не можна їсти сир.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом