"Шиш вам, а не Шахова": нардеп заявив, що НАБУ перетворилося на інструмент політичних репресій Зеленського
"Шиш вам, а не Шахова": нардеп заявив, що НАБУ перетворилося на інструмент політичних репресій Зеленського

"Шиш вам, а не Шахова": нардеп заявив, що НАБУ перетворилося на інструмент політичних репресій Зеленського

КИЇВ. 23 листопада. УНН. Народний депутат Сергій Шахов у коментарі УНН заявив, що справа НАБУ проти нього — це помста влади "за правду", а детективи — виконавці політичних репресій.

Цитата

“Я завжди виходжу на трибуну і кажу правду. Зокрема критикую голову Луганської ОДА Гайдая Сергія Володимировича, який завдав прямої шкоди країні на 22 млрд грн, спалив 40% лісів, приховуючи свої злочини, причому разом з людьми — запах шкіри досі відчувається в Києві. Була зібрана в Раді ТСК, яку підтримали депутати 319 голосами, але Генпрокурор навіть не відкрила кримінальну справу, не кажучи вже про відставку голови ОДА", — розповів Шахов.

Деталі

Зазначимо, що Володимир Зеленський призначив Сергія Гайдая губернатором Луганської області в 2019 році.

Шахов продовжив, що ніколи не замовчував про проблеми влади з вугіллям, які фактично вже призвели до енергетичної кризи, провали в ковід-програмах і кількості смертей, трунами яких можна прокласти 140 км дороги від Луганської до Харківської області.

"Залізниця, Енергоатом, Укрнафта, Укрпошта — мільйони гривень премій і зарплат, а вони хочуть все заховати за справою Шахова. Їх рейтинги летять вниз, тому вони переслідують опозицію, яка зараз рейтинги набирає. Якщо Шахова поставили на рівень з президентами, яких переслідують, то повірте я точно на правильному шляху", — зазначив політик.

Він нагадав, що НАБУ і САП щорічно отримують десятки мільярдів на рік з бюджету на своє існування, але наповнити його не можуть.

"Як вони збираються наповнювати бюджет? Від цієї справи, чим би вона закінчилася і як би влада не хотіла, бюджет не наповниться, оскільки мама моїх трьох дітей за свій будинок заплатила вже всі податки", - наголосив Шахов, коментуючи справу НАБУ про нібито відсутність в його декларації майна матері його дітей.

Політик запевняє, що НАБУ зараз повністю підпорядковується владі і займається виборчими політичними переслідуваннями.

"Влада керує НАБУ. Влада дає вказівки НАБУ.

10 млрд гривень, як мінімум, НАБУ сховало під килим і не розслідує кримінальні справи, і по енергетичних крадіжках, і по електроенергії. Ось в цьому криється таємниця.

Є фільм про Шарапова („Місце зустрічі змінити не можна“ — ред), там кажуть: „Шиш вам, а не Шарапова“. Так от сьогодні опозиція каже: „Шиш зеленій владі, а не Шахова", - підкреслив політик.

Він упевнений, що подібні дії влади незабаром обернуться соціальним вибухом і люди самі візьмуться за "скальпель, щоб вичистити живці".

По темі

Про політичне переслідування з боку НАБУ нещодавно заявив мер Одеси Геннадій Труханов. Він запевняє, що детективи відкрили проти нього так звану "земельну справу" з двох причин: зростання рейтингу, який не влаштовує центральну владу і конфлікт з одеським забудовником Аднаном Ківаном (Kadorr), який близький до Михайла Саакашвілі, а той у свою чергу до першого заступника директора НАБУ Гізо Углави (обидва іммігрували з Грузії в Україну).

Додамо, що в "Одеській справі" також фігурує бізнесмен Володимир Галантерник, прямий конкурент Аднана Ківана, якому НАБУ не змогло вручити підозру через помилку детективів. Виявилося, що детективи направили повідомлення про підозру поштою за адресами в Одесі в той час, як Галантерник їм повідомив, що проживає в Лондоні і стоїть на консульському обліку в Ізраїлі, а в Одесі вже давно не прописаний. Той факт, що Галантерник не отримував повідомлення про підозру підтвердили в Укрпошті, куди повернулися повідомлення детективів.

Така "помилка детективів" є суттєвою перешкодою для притягнення бізнесмена до відповідальності, оскільки всі подальші процесуальні рішення, як оголошення в розшук або застосування спеціальних процедур розслідувань — мають характер сумнівної і спірної легітимності.

"Неналежне вручення особі повідомлення про підозру, що є наслідком не отримання статусу підозрюваного є вагомим аргументом для винесення судом постанов про відмову слідчим у задоволенні клопотань та скасування повідомлення про підозру. Підтвердженням позиції є Ухвали слідчих суддів у справах № 243/758/18, від 23.03.2020р, № 234/4148/20 від 11.03.2020р, № 937/1294/20 від 18.02.2020р, /2805/20 від 07.02.2020р, № 759/21762/19 від 06.12.2019р, № 949/1470/19 від 23.12.2019р", —пояснив практику адвокат Костянтин Четвертак.

До слова

Критики НАБУ заявляють, що орган надмірно дорого обходиться українцям через його сумнівну ефективність.

Гучні справи бюро, на які держава витрачає людські ресурси та значні кошти платників податків нерідко закриваються як бездоказові. Зокрема нещодавно Антикорупційний суд закрив справу " Роттердам+" і виправдав ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Європейський аудитор Юхан Партс заявив, що в Євросоюзі немає країн, масштаби корупції в яких були б такими ж, як в Україні. За підсумками аудиту допомоги ЄС Україні, фахівці прийшли до висновку, що підтримка Євросоюзом реформ в Україні по боротьбі з корупцією малоефективна.

За останні 5 років рівень довіри українців до НАБУ знизився вдвічі (з 35% до 16%). Більше, ніж НАБУ, українці довіряють усім іншим правоохоронним органам: СБУ, прокуратурі та поліції.

Теги по теме
Украина Владимир Зеленский НАБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом