Новий штам коронавірусу "Омікрон": чим він небезпечний?
Новий штам коронавірусу "Омікрон": чим він небезпечний?

Новий штам коронавірусу "Омікрон": чим він небезпечний?

У ВООЗ заявили про занепокоєння через новий штам коронавірусу з великою кількістю мутацій – "Омікрон" (B.1.1.529). Це вже п’ятий варіант COVID-19, через який турбуються вчені.

Про це повідомляють на сайті організації.

Що таке "Омікрон"?

Про коронавірус "Омікрон" активно заговорили 24 листопада, однак вперше цей штам виявили у зразку, що зібрали 9 листопада.

Відомо, що "Омікрон" почав поширюватися з Південної Африки. Раніше стверджували, що у країні переважає "Дельта", однак в останні тижні тут збільшилася кількість випадків захворювання, що збігається з виявленням нового варіанту ковіду. Нині штам "Омікрон" фіксують в усіх регіонах Південної Африки.

Окрім цього, новий варіант ковіду фіксують в Ботсвані, Гонконзі, в Ізраїлі - у мандрівника, який приїхав з Малаві, та у Бельгії – захворів турист, що повернувся з Єгипту і Туреччини.

Вчені виявили новий штам коронавірусу "Омікрон"

"Омікрон" викликає серйозні занепокоєння серед медиків. Адже цей штам має безліч мутацій, серед яких є дуже небезпечні: зокрема говорять про високий ризик повторного зараження людей, які вже перехворіли коронавірусом. Дослідження тривають.

Варто зазначити, що поки немає даних про те, що штам коронавірусу "Омікрон" більш заразний чи викликає тяжчий перебіг захворювання.

Чи працює вакцина?

Штам COVID-19 "Омікрон" має 32 мутації в білку-"шипі". Саме він допомагає вірусу проникнути в клітини і почати розмножуватися. Науковці припускають, що така кількість мутацій у нового варіанту ковіду погіршить ефективність вакцин. 

Це стосується тих препаратів, які доставляють в клітини ген із закодованим білком-"шипом". Після того, як клітина синтезує цей білок, організм і виробляє імунітет.

Дослідники бояться, що вакцини будуть безсили проти штаму COVID-19 "Омікрон"

Зараз учені намагаються з’ясувати, як впливає "Омікрон" на ефективність вакцини. BioNTech заявила, що зможе відповісти, чи захищає їхній з Pfizer препарат від нового штаму коронавірусу, через два тижні. У компанії додали, що адаптувати вакцину до штаму "Омікрон" зможуть за шість тижнів, а через 100 днів вона буде доступна для використання.

Нагадаємо, що обірвалося життя актора з "Вороніних" через коронавірус.

Раніше MY.UA писало, що в  Житомирі від ускладнень після коронавірусу помер ветеран АТО.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом