13 грудня - велике свято Андрія Первозванного: як дізнатися ім'я судженого і гадати на його образ
13 грудня - велике свято Андрія Первозванного: як дізнатися ім'я судженого і гадати на його образ

13 грудня - велике свято Андрія Первозванного: як дізнатися ім'я судженого і гадати на його образ

13 грудня - велике церковне свято Андріїв день або як в народі його називають Андрій Зимовий. За церковним календарем цього дня вшановують пам'ять апостола Андрія Первозванного.

На Русі завжди дуже шанували апостола Андрія, рідного брата Петра, і любили це свято. У цей день особливо уважно спостерігали за природою, а дівчата влаштовували ворожіння на судженого.

Прикмети і традиції на Андрія

Якщо в Андріїв день йде сніг, то значить наступні три місяці будуть сніжні. Якщо 13 грудня тепло і ясно, значить в майбутньому році чекайте хороший урожай. 

У Андріїв день віруючі відвідують святкове богослужіння, читають молитви апостолу, просять його про захист і заступництво. Андрій вважається покровителем моряків, а також сімейного життя. Тому дівчата у нього просять про вдале заміжжя.

У цей день печуть особливий хліб - Калиту. Це коржик з білого тіста з дірочкою по центру. Часто туди додають ягоди і мед. Калита символізує любов і щасливий шлюб. Випікаючи хліб, потрібно думати про кохану людину. А після випікання Калиту потрібно підвісити на ниточці. Тоді в особистому житті буде повний порядок.

На Андрія печуть особливий хліб - Калиту

Обряди і ворожіння на Андрія 13 грудня

Кажуть, що кожна дівчина сьогодні може збільшити свої шанси вийти заміж в прийдешньому році. Для цього 13 грудня дівчина повинна вночі кидати монетки через вікно на вулицю. Чим більше монеток кине, тим більший шанс вийти заміж.

На Андрія дівчатам прийнято гадати на судженого. Тільки краще це робити в компанії подруг, бо чим більше ворожільниць, тим вища їх сила. 

Обряди і ворожіння на Андрія 13 грудня

Як дізнатися ім'я судженого

Перше і найпростіше ворожіння, щоб дізнатися ім'я судженого. Для цього дівчина повинна вийти на вулицю і запитати ім'я в першого зустрічного. Також ім'я майбутнього чоловіка можна дізнатися, написавши на листочках багато імен і поклавши їх під подушку. Вранці потрібно витягнути один листочок - на ньому і буде ім'я судженого.

Також ворожили на образ судженого. Потрібно взяти свій гребінець і перед сном попросити, щоб уві сні звужений прийшов і розчесав дівчину. Кажуть, що тоді вам насниться саме ваш майбутній чоловік.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, як влаштувати новорічну вечірку з обмеженим бюджетом.

Також портал MY.UA писав, як прикрасити будинок і ялинку? Кращі новорічні тренди від декоратора.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом