19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Що готувати на Маланку: традиційні страви та історія свята
Що готувати на Маланку: традиційні страви та історія свята

Що готувати на Маланку: традиційні страви та історія свята

13 січня, напередодні Старого Нового року, християни традиційно святкують Маланку. Цей день має давнє коріння, а також безліч традицій. Крім обов'язкового щедрування, потрібно знати, якими стравами збагатити стіл.

Подробиці пише видання "Заборона".  

Історія виникнення Маланки

Старий Новий рік - це народно-церковне свято зі старовинними звичаями, побутовими обрядами і багатим фольклором. Тому святкування Маланки теж пов'язане з безліччю традицій. Вважається, що назва походить від імені святої Меланії, але багато етнографів сходяться на думці, що коріння свята йдуть ще в дохристиянський час.

Свято Маланки має дохристиянське коріння і багато язичницьких традицій

Маланка зберегла в собі деякі риси язичництва, але обзавелася рисами християнства. Наприклад, традиційно у всій країні проходять Богослужіння, щоб подякувати Господу за отримані блага і попросити про нові. До речі, свято ще називають щедрим, оскільки обов'язкова в цей день кутя повинна бути дуже ситною.

Що приготувати на Маланку

Головна страва дня - ситна кутя, яка, на відміну від Святого вечора, може складатися з жирних вершків, смальцю та інших скоромних інгредієнтів. Та й інші страви не можуть похвалитися скромністю і пісністю. Зазвичай подають вареники, млинці, ковбаси різних видів, пироги, холодець, сало і т. п.

На Маланку потрібно готувати ситну кутю, м'ясні страви, вареники, млинці і т. п.

Хорошим знаком буде поставити на стіл страви зі свинини. Або ж цілу тушку цієї тварини. Зате не рекомендується їсти рибу, оскільки вважається, що щастя і радість з дому спливуть, як маленька рибка.

За святковим столом обов'язково повинна зібратися вся сім'я, подякувати один одному і попросити прощення за минулі образи.

Раніше портал MY.UA повідомляв, свято 10 січня - Ігнатьєв день: чому не можна обговорювати рідню і йти з гостей одному.

Також ми писали, день ангела Степана: кращі привітання з іменинами у віршах і прозі.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом