Нова чорна діра недалеко від Землі? Астрономи знайшли космічну "корову"
Нова чорна діра недалеко від Землі? Астрономи знайшли космічну "корову"

Нова чорна діра недалеко від Землі? Астрономи знайшли космічну "корову"

Астрономи з Каліфорнійського технологічного інституту змогли спостерігати за надзвичайно рідкісним і красивим космічним явищем - спалахом наднової.

Стаття про це опублікована в Astrophysical Journal.

Нова космічна "корова"

Астрономи Юхан Яо разом з колегами з Інституту за допомогою російсько-німецького телескопа "Спектр-РГ" знайшли в 2020 році наднову AT2020mrf. Вона відноситься до так званих космічних "корів", оскільки є дуже яскравою і випускає високоенергетичне рентгенівське випромінювання.

Астрономи виявили яскраву наднову під назвою "корова"

До цього в 2018 році вчені знаходили наднову AT2018cow, але вона була в 20 разів слабкішою за яскравістю і перебувала на відстані близько 200 мільйонів світлових років. Її унікальність в тому, що такий спалах перевершував інші відомі в 10 разів, через що і отримала унікальний ідентифікатор.

Утворюється нова чорна діра?

Після виявлення AT2020mrf вчені вирішили оновити дані і використовували обсерваторію NASA "Чандра". "Коли ми побачили дані Chandra, то не повірили своїм очам. Я перевірив дані кілька разів, і це дійсно найяскравіша наднова типу Cow в рентгенівських променях",- зазначено в дослідженні Юхан Яо.

Після спалаху наднової AT2020mrf може утворитися чорна діра

Через деякий час ця наднова виявилася яскравішою в 200 разів. Завдяки гарному огляду астрономи зможуть побачити, що утворюється після спалаху. Зазвичай від таких яскравих наднових з'являються або чорні діри, або нейтронні зірки.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що в iPhone 14 зникне "чубчик": як буде виглядати новий телефон від Apple.

Також ми писали, страхітливі передбачення Стівена Хокінга: подорожі в часі, інопланетяни, ШІ.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом