16 січня День пам'яті захисників Донецького аеропорту: як українці вшанували пам'ять "кіборгів"
16 січня День пам'яті захисників Донецького аеропорту: як українці вшанували пам'ять "кіборгів"

16 січня День пам'яті захисників Донецького аеропорту: як українці вшанували пам'ять "кіборгів"

У неділю, 16 січня, в Україні вшановують пам’ять захисників Донецького аеропорту, яких низвають нині "кіборгами".

У соцмережах з цього приводу з’явилося багато постів як від офіційних відомств, публічних людей, так і від простих громадян.

Бої за Донецький аеропорт

Розпочалися бої наприкінці травня 2014 року. Найжорстокіші бої відбувалися в Донецькому аеропорту у січні 2015 року. Символом оборони аеропорту стало падіння диспетчерської вежі. Це сталося 13 січня. Українські воїни 242 дні захищали Донецький аеропорт.

Згодом за ініціативою українських захисників у державі було впроваджено Всеукраїнський день пам’яті захисників Донецького аеропорту — 16 січня. Їх в Україні називають кіборгами. 

«Кіборгами» нескорених українців назвав сам ворог. Мовляв, тільки роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах. Протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою й незламністю українські військовослужбовці та добровольці тримали оборону ДАПу», — написала в мережі нардеп Лариса Білозір. Голова партії "Національна платформа" Катерина Одарченко додала, що треба сьогодні молитвою вшанувати пам'ять кіборгів. 

В Україні вшановують пам’ять захисників Донецького аеропорту

У мережі вшанували пам'ять "кіборгів"

У день пам’яті «кіборгів» пости опублікували у мережі Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Сергій Моргунов (мер Вінниці), відомсво ЗСУ та багато інших. 

«Кіборги встояли! Вічна слава незламним Героям!  Вічна пам’ять полеглим за Україну!», — написала у мережі лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко
У мережі вшанували пам'ять "кіборгів". Пост Юлії Тимошенко
«Кіборги, які своєю відвагою довели окупанту, що не здадуть без запеклого бою жодного сантиметру рідної землі. Вони вистояли, не вистояв бетон…», — пише Петро Порошенко.
У мережі вшанували пам'ять "кіборгів". Пост Петра Порошенка

Підкреслюємо, що героїчна оборона ДАПу стала символом незламності та мужності українських військових. Тоді полягло понад 200 українських військових, які захищали летовище, було поранено понад 500 осіб.

У мережі вшанували пам'ять "кіборгів"

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що на Донбасі вже третя трагедія за два дні.

Також портал MY.UA писав, що мати росіянина, який воював на Донбасі, зробила зізнання: "Зупиніться, Почуйте Мене!"

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом