За що хочуть посадити Порошенка: ключові кримінальні справи проти п'ятого президента
За що хочуть посадити Порошенка: ключові кримінальні справи проти п'ятого президента

За що хочуть посадити Порошенка: ключові кримінальні справи проти п'ятого президента

П’ятий президент України Петро Порошенко є фігурантом гучних кримінальних справ. Загалом проти Петра Порошенка відкрито 58 проваджень, за даними адвоката ексгаранта Іллі Новікова. Пропонуємо згадати найгучніші справи, в яких фігурує ім’я Петра Олексійовича.

Справи докупи збирали у виданні «Фокус».

Вугільна справа

Вугільна справа — наразі найгучніша, в якій фігурує Порошенко. Йдеться тут про підозру колишнього гаранта в тому, що він причетний до поставок вугілля в Україні із ОРДЛО в 2014 та 2015 роках. У рамках справи Порошенкові загрожують такі звинувачення: фінансування тероризму, створення терористичної організації та навіть державна зрада.

Призначення Сергія Семочка

Справа Семочка — ще одна справа, в якій Порошенко є фігурантом. Так, йому висунули підозру в тому, що 4 роки тому він нібито схиляв Єгора Божка - очільника Служби зовнішньої розвідки, аби той перевищив свої повноваження та призначив своїм заступником Сергія Семочка. Як вважає сторона обвинувачення, це завдало державі значних збитків (більш ніж півтора мільйони гривень).

Петро Порошенко

Плівки Деркача і Петро Порошенко

На цих плівках, імовірно, голоси Петра Порошенка та Джо Байдена. Через них на Порошенка завели справу щодо державної зради. Йшлося про те, що в 2016 році Порошенко нібито блокував відставку Кабміну, і все це через особисті обіцянки, дані Байдену. Наприкінці 2021 року справи щодо плівок Деркача було закрито.

Кораблі в Керченській протоці, справа судді Чауса та Мінські домовленості

Слідчі з’ясовують, чи законним було те, що у 2018 році Порошенко ввів воєнний стан у регіонах, які межують з Росією, через захоплення трьої українських кораблів у Керченській протоці. 

Також Петра Порошенка підозрюють у тому, що за його розпорядженням із України таємно вивезли судді Чауса, якого впіймали на хабареві. Багато хто називав Чауса свого часу «ручним» суддею Порошенка.

У ДБР розпочали ще одну справу проти Порошенка у 2019 році. Справа стосувалася підписання Мінських домовленостей у 2015-му. 

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що Петро Порошенко врятував від арешту мільярдний бізнес, переписавши його на сина.

Також портал MY.UA писав, що Порошенко заявив, що за гратами не опиниться: "Не вистачить ні духу, ні сил, ні волі".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом