Ми надто класні для ЄС
Ми надто класні для ЄС

Ми надто класні для ЄС

“Україна має вступити до ЄС”, — заявила президентка Європейської Комісії  Урсула фон дер Ляєн на п’ятий день російского наступу. Заява не звучала феноменально: європейські політики ніколи не заперечували майбутнього України в ЄС. Просто не уточнювали, коли саме воно настане. Тому від “глибоко занепокоєння” Європа нарешті зважилась до реальних дій. Того вимагає ситуація.

Президент Польщі Анджей Дуда першим із лідерів країн ЄС заявив про те, що Україну дійсно чекають в ЄС. "Статус кандидата має бути надано негайно, а переговори про членство слід розпочати невідкладно після цього. Україна також має отримати доступ до коштів ЄС на відбудову", — каже Дуда. Наразі працюють над особливою процедурою невідкладного прийняття України.

Заразом Володимир Зеленський натякнув, що Україна більш ніж варта членства в ЄС. “Україна вдячна партнерам за те, що вони поряд з нами. Але наша мета — бути разом з усіма європейцями і, головне, бути на рівних, — зазначив він. — Я впевнений, що ми на це заслужили. Я впевнений, що все це можливо".

А користувачі соцмереж шуткують про те, що саме НАТО має проситися “вступити” до України, а не навпаки.

Після слів президента прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна подає заявку на вступ до ЄС за спеціальною процедурою.

“Настав час закріпити це на папері. Україна подає заявку на вступ до ЄС за спеціальною процедурою”, — пише Шмигаль в офіційному телеграм-каналі. За його словами, ініціатива прийняти Україну в Євросоюз за новою особливою процедурою належить прем'єру Словаччини Едуарду Геґеру.

Шмигаль розраховує на “невідкладне” ухвалення рішення.

Як швидко відбудеться вступ до ЄС, стане відомо після розробки спеціальної процедури. Україна омине Копенгагенські критерії, необхідні для вступу до ЄС, а процес не буде затягуватися на десятки років, як це бувало в історії євроінтеграції. Країни Східної Європи в середньому чекають 10 років з моменту подання заявки. До прикладу, Польща подала заявку у 1994 році та фактично приєдналась у 2004-му. Туреччина подала першу заявку на вступ до тоді ще Європейського Економічного Співтовариства аж у 1959 році.

На папері чи ні, Україна вже є повноцінним членом європейської сім'ї. Європейці доєднуються до інтернаціонального легіону, щоб боротися за свободу разом з українськими воїнами.

Слідкуємо за подальшим розвитком подій. Усе буде Україна!

Дивіться також:

Українці записують мотиваційні тіктоки про війну, аби підійняти бойовий дух. Дивимось кращі.

За нами правда: 70% українців впевнені, що ми переможемо війну.

Посеред війни: В Одесі поблизу вокзалу виступив оркестр ВМС.

україна
ЄС
війна
Теги по теме
война Евросоюз
Источник материала
loader
loader