Суд арештував додаткові активи Медведчука та Марченко, якими управляли з Росії
Суд арештував додаткові активи Медведчука та Марченко, якими управляли з Росії

Суд арештував додаткові активи Медведчука та Марченко, якими управляли з Росії

СБУ: Управління активами Медведчука здійснювалося безпосередньо з Росії.

СБУ повідомила про арешт додаткових активів підозрюваного у держзраді напрдепа Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

«Відповідне рішення суду прийняте за матеріалами Служби безпеки, яка документує і викриває схеми легалізації в Україні російських грошей, спрямованих на фінансування антиукраїнської діяльності», – повідомляє СБУ.

Зокрема, арешт накладено на:

  • корпоративні права ТОВ зі статутним капіталом 38 млн грн.;
  • банківські рахунки на 1,3 млн грн;
  • дві земельні ділянки площею 3 і 5 га; 
  • приміщення двох готельних комплексів площею 4,5 та 2,4 тисячі квадратних метрів.

За даними СБУ, бенефіціарними власниками цих активів є громадянин РФ, Віктор Медведчук і Оксана Марченко.

«Відповідне рішення суду прийняте за матеріалами Служби безпеки, яка документує і викриває схеми легалізації в Україні російських грошей, спрямованих на фінансування антиукраїнської діяльності».

Схема полягала у заведенні коштів з російських банків на зареєстроване в Україні ТОВ, власником якого є громадянин РФ.

«Ці гроші надходили під виглядом потреб на утримання та оплату оренди двох готельних комплексів у Івано-Франківській та Закарпатській областях, котрі через низку українських компаній належать Оксані Марченко».

СБУ повідомляє, що отримала беззаперечні докази, що управління ними здійснювалося безпосередньо з Росії, і встановила весь перелік цих російських суб’єктів.

Досудове розслідування триває і здійснюється за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 110-2 – фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України;
  • ч. 2 ст. 209 – легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом;

9 червня суд задовольнив клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу Медведчуку у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів, тобто до 9 серпня 2022 року, без визначення розміру застави. 

24 лютого нардеп втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався від слідства у столиці. Оксана Марченко покинула Україну перед початком повномасштабної війни.

12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

Читайте також: 

  • Медведчук не потрібен Росії, обміняти його на наших хлопців не можемо – Подоляк
  • Україна готувалася до великої війни, прибираючи «медійних гауляйтерів» – Данілов

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, але Росія відмовилась від цього.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом. Такий запобіжний захід йому обирали двічі в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу). 

2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишався чинним.

Скріншот відео: СБУ/YouTube

Теги по теме
СБУ Виктор Медведчук
Источник материала
Поделиться сюжетом