Осінній телесезон під час війни: прем’єри і розважальні проєкти
Осінній телесезон під час війни: прем’єри і розважальні проєкти

Осінній телесезон під час війни: прем’єри і розважальні проєкти

Великі телеканали, які не транслюють марафон, починають показ проєктів, що планувалися на весну 2022 року, або зовсім нового контенту.

Осінь на телебаченні — пора прем’єр і старту нових сезонів довготривалих проєктів. Попри велику війну і кризу, осінній сезон 2022 року таки розпочався — на тих телеканалах, які далі працюють і не показують спільний телемарафон «Єдині новини». Розважальні та пізнавальні проєкти виходять зараз на Новому каналі, СТБ, «2+2», ТЕТі, «Плюсплюс», НТН, «Ентер-фільм», а також на каналах «Дом» і «Суспільне. Культура». Дехто вирішив восени показати ті програми, які планували на весну, але не показали через напад Росії; інші вирішили їх адаптувати, а деякі канали зняли нові шоу.

За словами головного операційного директора dentsu Ukraine Володимира Фризюка, зараз саме ті канали, які запускають прем’єри, отримують додаткові інвестиції від спонсорських проектів: «У цьому контексті канали StarLight Media, які навіть у такі часи запускають 18 нових проектів, значно виграють серед інших».

Навесні телеканали, які вийшли з марафону, були дуже обережні з трансляцією розважального контенту. Здавалося, що українцям не до розваг, коли їхню землю атакує ворог. Зараз ці обмеження послабили: СТБ, наприклад, запустив шоу, відкладені через вторгнення — «МастерШеф. Битва сезонів», «Холостяк», «Танці. World of Dance», «Детектор брехні», «Щасливі за сім днів».

Дванадцятий сезон «Холостяка» повинен був стартувати на початку березня, тому в лютому розпочалася зовнішня рекламна кампанія. Плакати з головним героєм шоу Алексом Топольським із  трояндою в руках ще висіли в київському метрополітені в перший місяць великої війни. Тепер,  на думку продюсерів СТБ, це шоу має надихати жити. А Топольський після вторгнення долучився до команди міжнародної гуманітарної організації HOPE Worldwide, яка допомагає біженцям.

Із героями танцювального шоу «Танці. World of Dance» (адаптація формату NBCUniversal), яке також готували на весну, ситуація складніше. Одна з суддів проєкту — Тетяна Денисова — відмовилась засудити російську агресію та не підтримала Україну. Денисова — громадянка України, але багато років працювала в Росії, зокрема була хореографкою шоу «Танцы» на каналі ТНТ. Через це СТБ ще навесні виключив Денисову з проєкту і перестав із нею співпрацювати. І надалі має намір відмовлятися від співпраці з українськими громадянами, які працюють у Росії. Епізоди, зняті до 24 лютого, довелося перемонтувати — всі фрагменти за участі журі вирізали.

СТБ також готує до ефіру проєкти, створені за останні сім місяців: «ДНК. Свої», серіал «Коли ми вдома. Під час війни» та документальне фандрайзинг-реаліті за участю Ектора Хіменеса-Браво.

Новий канал планував у 2022 році запуск низки власних серіалів у жанрах комеді і драмеді. Він одним із перших серед великих каналів припинив показувати «Єдині новини»; спершу транслював дитячий і сімейний контент, а згодом перейшов на майже суцільний кінопоказ. Традиційних піплметричних досліджень зараз нема, але рейтинги ОТТ-платформ свідчать, що така політика забезпечила Новому популярність.

На початку осені канал почав запускати прем’єри. Спершу вийшов сьомий сезон проєкту «Аферисти в мережі» та реаліті «Пара на мільйон» із ведучими Лесею Нікітюк і Романом Мещеряковим, Незабаром планується третій сезон Improv Live Show. На жовтень-листопад Новий залишив шоу «На ножах» та нову серіали — «Полкан» з Олегом Гуцуляком та бордер-коллі Челсі в головних ролях, і «Молода» — про жінку, яка розлучається з чоловіком і намагається перезапустити свою кар'єру. Крім цього, Новий канал поверне в ефір три сезони серіалу «Будиночок на щастя».

Група StarLightMedia готує й нові серіали. За інформацією джерел «Детектора медіа», нещодавно завершили зйомки чотирисерійного екшену «Штурм», створеного за підтримки СБУ. Його знімає режисер Заза Буадзе, в головній ролі — Сергій Стрельников. Це фільм про загін спецпризначенців, які пройшли війну і в мирний час намагаються протистояти терористам.

Якщо Новий і СТБ, попри змінив контенті, залишились у своїй ніші, то у групі «1+1» деяким каналам довелося змінити позиціонування. «1+1» транслює спільний телемарафон, тому його ключові прем’єри перейшли на ТЕТ. У передпраймі ТЕТ зберігає своє звичне програмування, а прайм зробив схожим на «1+1». Із 15 серпня на ТЕТі почало виходити тревел-шоу «Світ навиворіт»; цей сезон стартував на «1+1» 5 лютого, однак його показ призупинили разом зі звичним програмуванням каналу після російського вторгнення. Із серпня ТЕТ показує інфотейнмент-шоу «Життя відомих людей». Цей сезон вже адаптований до реалій війни. «Ми хочемо показати нашим глядачам "нове" життя відомих людей, яких теж торкнулася війна, у нових реаліях — познайомити ближче з новими героями України та розповісти про їхні подвиги», — каже генеральна продюсерка телеканалу ТЕТ Оксана Петришин. Серед героїв — і українці, і світові знаменитості.

У жовтні на ТЕТі покажуть і новий сезон вокального шоу «Голос країни». Дванадцятий сезон стартував на «1+1» також іще до вторгнення і був призупинений на п’ятому епізоді сліпих прослуховувань. Новацією сезону стало те, що у проєкті з'явилось п'яте тренерське подвійне крісло, яке зайняла команда «Другого шансу» – спонсор проєкту Андрій Мацола та артистка Олександра Заріцька. Під час трансляції шоу збиратимуть пожертви на підтримку української армії.

Незабаром на каналі ТЕТ покажуть прем'єру серіалу «Бункер»: сатиричний проєкт студії «Квартал 95», який висміює внутрішні проблеми Росії. «"Бункер" цікавий тим, що це український погляд на російські проблеми. Наша сатирично-патріотична комедія висміює ворога, а зараз це дуже важливо робити, бо сміх долає страх», — каже режисер проєкту Сергій Гнатюк. Із початком великої війни «Квартал 95» взяв на озброєння патріотичну й антиросійську риторику, зокрема у програмі «Байрактар News», яку показують у межах спільного марафону.

«2+2» зберіг своє ще довоєнне програмування і, як раніше, адресований чоловічій аудиторії.

З-поміж каналів групи «Інтер» марафон не транслюють НТН і «Ентер фільм». НТН поєднав власне програмування з окремими проектами, які до великої війни виходили на «Інтері». У праймі виходить докудрама «Речдок», серіали «CSI: Майамі», «Коломбо», «Сліпа зона» та «Бюро легенд». У передпраймі далі виходить програма «Історії війни» з Андрієм Данилевичем. Це історії реальних людей, які втратили рідних чи дім через напад Росії, допомагали рятувати та евакуювати інших з-під обстрілів тощо. Також адаптували до реалій війни програму «Шукаю тебе» про пошуки людей, які загубились під час війни. Знімає група «Інтер» і власну документалістику про війну — зокрема влітку вийшов проєкт «Тихий терор. Хроніки пекла»

Сітка мовлення каналу «Ентер-фільм» до 12 години дня складається з програм «Корисні поради», «Зіркові долі», «Україна вражає» та інших, частина з яких раніше виходили на Інтері». Після 12 канал показує фільми та серіали.

Про новий сезон на каналі «Дом», який перетворився з російськомовного каналу для окупованих територій на українськомовний канал для переселенців, «Детектор медіа» вже докладно писав. Оригінальне програмування має й «Суспільне. Культура»: канал поєднує документальні проєкти — про подорожі, культуру, війну тощо — із телевізійними серіалами та кіно. Влітку канал показав прем’єрний серіал  «Спадок Терещенків». Також з’явилась серія документальних фільмів: «Кадирівська паляниця», «Літо. Табір. Війна» тощо. Серед серіалів, які показує «Культура», — проєкти, зняті медіагрупою «Україна»: «Клан ювелірів», «Обручка з рубіном» та інші. Цей контент не прем’єрний, і права на нього Суспільне купило ще до виходу медіагрупи «країна» з ринку. Загалом доля бібліотеки розважального та пізнавального контенту «України» — цікава тема. Багато шоу і серіалів канали групи готували до показу в 2022 році, наприклад, «Ігри талантів», «Місія краси» тощо. «Детектор медіа» звернувся до пресслужби компанії Ріната Ахметова System Capital Management, аби дізнатися, чи продаватиме медіагрупа ці продукти якимось телеканалам або сервісам.

Фото: Starlight Media/Facebook

Источник материала
Поделиться сюжетом