Арахамія: Рада позбавить мандатів чотирьох депутатів на найближчому засіданні
Арахамія: Рада позбавить мандатів чотирьох депутатів на найближчому засіданні

Арахамія: Рада позбавить мандатів чотирьох депутатів на найближчому засіданні

Ймовірно, йдеться Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна, яких напередодні президент позбавив громадянства.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що Верховна Рада України на найближчому засіданні прийме рішення про позбавлення мандатів 4 народних депутатів. Про це він написав у телеграмі.

«На найближчому засіданні Верховна Рада позбавить мандатів ще 4 депутатів від заборонених партій.

Це відбудеться у конституційний спосіб. Тобто без шансів на оскарження в судах. Бо це і є правильний шлях очищення парламенту, а не ті провокації, які грають на руку колаборантам не залежно від назви партії», – написав Арахамія.

Арахамія не назвав імена депутатів, які втратять мандат. Однак напередодні, 10 січня, видання LIGA.net з посиланням на джерело в Офісі президента повідомило, що президент Володимир Зеленський позбавив громадянства України чотирьох народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна.

Нагадаємо, підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня  СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

Соратник Медведчука, чинний депутат від «ОПЗЖ» Тарас Козак, окрім телеканалів «112», NewsOne і ZIK, володів також російською нафтовою компанією «Пурнєфть». Тараса Козака оголошено у розшук. Разом із Віктором Медведчуком він підозрюється у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала Росія.  

Нардепа-втікача Андрія Деркача   Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував 27 жовтня за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні, а у серпні 2021 року РНБО запровадила проти нього персональні санкції. 

Також на нардепа наклали санкції Сполучені Штати. У березні 2021 року національна розвідка США заявила, що Деркач брав участь у  спробах Росії організувала кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена під час президентських виборів 2020 року в Штатах.

У червні 2022 року СБУ повідомила про викриття мережі агентів Головного управління Генштабу Росії, до якої входив народний депутат Андрій Деркач. У вересні 2022 року Деркача оголосили в розшук за підозрою у держзраді та незаконному збагаченні.

Народному депутату від колишнього «ОПЗЖ» Ренату Кузьміну Офіс генпрокурора також повідомив про підозру у державній зраді. За інформацією слідства, з березня 2021 року і вже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кузьмін озвучував у своїх виступах і поширював через соцмережі та на власному сайті російську пропаганду. 

Відзначимо, у Верховній Раді наразі збирають підписи під зверненням до голови Верховної Ради про позбавлення повноважень депутатів, обраних від заборонених проросійських партій, зокрема «ОПЗЖ». Станом на 2 січня майже сімдесят народних депутатів відмовились ставити свої підписи під зверненням, зокрема лідери фракції «Слуга народу» на чолі з Давидом Арахамією, майже уся фракція «Батьківщина», а також очільники комітету інформполітики Микита Потураєв і Євгенія Кравчук та депутат Володимир В'ятрович.

Згодом у партіях «Батьківщина» та «Слуга народу» пояснили, що хочуть вигнати нардепів «ОПЗЖ» з Верховної Ради у конституційний спосіб, аби ті не змогли юридично оскаржити рішення в майбутньому. 

За даними «Руху Чесно», більшість громадян України виступає за дострокове позбавлення повноважень політиків від проросійських партій.

Фото: Давид Арахамія / фейсбук 

 

Теги по теме
Верховная Рада Виктор Медведчук Оппозиционная платформа - За жизнь Давид Арахамия
Источник материала
Поделиться сюжетом